Nogomet

ZDK i Grad Zenica bit će dobri domaćini FK Sarajevo

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić održao je sastanak sa članovima Uprave Fudbalskog kluba Sarajevo u vezi s organizacijom utakmice 3. pretkola Europske lige protiv bjeloruskog Bate Borisova, koju će sarajevski klub 8. augusta igrati na stadionu Bilino polje u Zenici.

– Nama je izuzetno drago što ste izabrali Zenicu, jer Zenica ima izgrađen sportski duh – istakao je premijer Ganić, koji je gostima obećao punu podršku u organizaciji te utakmice.

Ganić je pozvao sve navijače, kako one iz Sarajeva tako i iz Zenice te drugih bh. gradova, da dođu i podrže bh. predstavnika.

– Sarajevo je domaćin u gradu Zenici i, kada govorimo da je domaćin, želim da pošaljem poruku svim našim građanima, navijačima, ljubiteljima sporta da dođu u Zenicu i podrže Sarajevo – kao reprezentaciju, kao jednu našu nacionalnu ekipu koja igra u Evropskoj ligi – poručio je Ganić.

Četveročlanu delegaciju aktuelnog bh. prvaka i osvajača Kupa, u kojoj su bili generalna direktorica Sabrina Buljubašić, članica Uprave Ema Bukovica te koordinator sportskog segmenta Emir Hadžić, predvodio je predsjednik sarajevskog kluba Senad Jahić.

On je zahvalio premijeru Ganiću i njegovim saradnicima koji su im dali osjećaj sigurnosti da domaću utakmicu svog kluba mogu organizirati u Zenici.

– Dobili smo obećanje i sigurnost da će se svi naši navijači osjećati sigurno – pored naših navijača “Hordi zla”, da sve porodice sa djecom mogu doći da mirno gledaju ovu utakmicu. Mislim da je ovo i prvi korak da se prebrodi animozitet između navijača i gradova Zenice i Sarajeva – smatra Jahić, koji je najavio da će se na dan utakmice ulaznice moći kupiti i u Zenici, a do tada samo u Fan shopu i na poznatim mjestima u Sarajevu.

Uprava policije ZDK, napomenuo je policijski komesar ZDK-a Semir Šut, uveliko radi na pripremi te utakmicu, za koju su već imali sastanke s klupskim vodstvima Čelika i Sarajeva te navijačkim skupinama.

– Ono što mogu reći da će Uprava policije učiniti sve da se igrači, Uprava i navijači Sarajeva, koji dođu iz Sarajeva, ali i navijači iz Zenice i ZDK, koji dođu da prate utakmicu, osjećaju sigurno. Kako na samoj utakmici, tako i na odlasku i polasku – najavio je Šut, koji je dodao kako neće žaliti resurse te da će angažirati dovoljan broj policijskih službenika “kako bi to bio jedan lijep i nezaboravan sportski događaj”.

Napravljen je, napominje Šut, i protokol s Upravom policije Kantona Sarajevo, koja će im pružiti ispomoć te s kojom imaju jako dobru saradnju.

– Apelujem na sve građane Zenice, na navijačke skupine, vlasnike ugostiteljskih objekata… da, kao i uvijek do sada, pokažu da su dobri domaćini – istakao je Šut, koji je ustvrdio da će na dan odigravanja utakmice svi animoziteti između navijača iz dva grada ostaviti po strani.

– Možda je prilika da ovo bude jedna prekretnica- da krenemo i da svi učinimo dodatnog napora da popravljamo odnose između navijačkih skupina, uprava sportskih klubova, kako bi svaka utakmica u Bosni i Hercegovini bila sportska priredba – poručio je Šut.

Koordinator sarajevskog kluba Hadžić, koji je nosio dres i Čelika i Sarajeva, uvjeren je kako bh. prvak ima šansi da izbori prolaz.

– Moram da kažem da igramo sa slabijim protivnikom, u odnosu na prošlu godinu, kada smo imali Atalantu. Sinoć je Zrinjski pokazao u utakmici protiv Utrehta, gdje je bio, hajde da kažem, apsolutni autsajder, da se može i da je u fudbalu sve moguće. Tako da pred punim Bilinim poljem očekujemo dobru utakmicu i da ćemo napraviti dobar rezultat, da imamo prostora da se u revanšu za 14 dana nadamo prolazu – kazao je Hadžić.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić te ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahija Kozlić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem