Info

ZDK: Gradnjom vlastitih kotlovnica rješava se problem zagrijavanja škola u Brezi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što su protekle zime imali probleme sa snabdijevanjem škola toplotnom energijom, Općina Breza i Vlada Zeničko-dobojskog kantona počeli su instalaciju novih sistema vrijednosti više od 160.000 KM.

Radnici firme Toplota d.o.o. Zenica isporučili su u toplovodne kotlove i instalacije za potrebe grijanja objekata Osnovne škole (OŠ) “Enver Čolaković”, Opće gimnazije “Muhsin Rizvić” i Mješovite srednje škole (MSŠ) “Mehmedalija Mak Dizdar”.

“Sredstva za nabavku i ugradnju novog toplovodnog kotla sa pripadajućom opremom za OŠ ‘Enver Čolaković’, u iznosu 93.600 KM, osiguralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Nabavka peći i opreme za sistem grijanja za potrebe srednjih škola u Brezi finansirana je sredstvima općine Breza i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK u iznosu od 95.823 KM”, kazali su iz Općine Breza.

Općina Breza je u budžetu obezbijedila sredstva u vrijednosti od 64.741,95 KM i za nabavku novog toplovodnog kotla koji je postavljen u objektu OŠ “Safvet-beg Bašagić”.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić je kazao da je najbitnije da je pronađeno rješenje za zagrijavanje škola.

“Bitno je da smo iznašli rješenje prelaska na drugi sistem za grijanje škola zbog nepouzdanog postojećeg sistema i to smo riješili autonomnim sistemom. U saradnji s Općinom Breza našli smo rješenje da to ide vlastitim kotlovnicama, a ove godine će Vlada ZDK i ovo ministarstvo uložiti ukupno više od milion KM za utopljavanje škola u ovoj općini. Kada govorimo o cijelom kantonu, bit će uloženo ukupno oko 11 miliona KM”, kazao je Kozlić.

Za realizaciju projekata utopljavanja objekata osnovnih i srednjih škola u Brezi, nabavku ekološki prihvatljivih kotlova za grijanje, kao i implementaciju drugih projekata koji za cilj imaju kreiranje kvalitetnijih uvjeta obrazovanja školaraca, Vlada ZDK i Općina Breza do kraja 2022. godine izdvojit će više od milion KM.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno