Info

ZDK dobio naručenih 3.120 doza vakcina za sezonsku gripu, vakcinacija počinje naredne sedmice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničko-dobojski kanton dobio je naručenih 3.120 doza vakcina za stanovništvo koje će do kraja ove sedmice biti distribirane svim domovima zdravlja u tom kantonu – potvrdio je Feni načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica.

Vakcine su, ističe epidemiolog Kozica, stigle na vrijeme, jer sezonska gripa u tom kantonu još uvijek nije poprimila razmjere epidemije.

-Vakcinacija bi trebala početi naredne sedmice, odnosno sredinom naredne sedmice. Ovo su vakcine koje su namijenjene za stanovništvo, prije svega hronične bolesnike, pa je naša preporuka da se hronični bolesnici vakcinišu.

Prije 10-ak dana dostavljene su nam vakcine za zdravstvene radnike, ukupno 945 doza, koje smo distribuirali – napominje Kozica.

INZ tradicionalno, od 40. sedmice u godini, provodi epidemiološki nadzor nad kretanjem sezonske gripe za sezonu 2023/2024. godinu. Za sada još uvijek nije zabilježen veći broj oboljelih niti teže komplikacije.

-Prema podacima prikupljenim za 44. sedmicu, novih slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI) evidentirano je 945; oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI) bilo je 23, a još uvijek nemamo teških oblika upale pluća, koje se mogu vezati za gripu, što je i najvažnije.

Nema hospitaliziranih bolesnika u bolnicama u Zenici i Tešnju. Evidentiran je  jedan slučaj infekcije Covid-19, odnosno koronavirusom- kaže Kozica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno