Info

Zastupnici o pacijentima koji po kantonima “prose” za liječenje: Vlada FBiH im je obećala 40, a dala 10 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 20. oktobra za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, od 70 miliona KM, koliko je do kraja godine potrebno za liječenje oko 1.700 pacijenata na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge, izdvojila svega 10.

Vlada je isti dan donijela Zaključak da ostalih 60 miliona maraka trebaju osigurati kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.

Fale zakonska rješenja

Od ponedjeljka predstavnici pacijenata idu od kantona do kantona i bukvalno “prose” novac.

U Kantonu Sarajevo, iako je sastanak bio ranije dogovoren i svi učesnici uredno obaviješteni, u ponedjeljak ujutro (6. novembar) niko se od nadležnih vlasti nije pojavio.

Isti dan predstavnici pacijenata održali su sastanak sa vlastima u Tuzlanskom kantinu. Rečeno je kako novca i volje ima da se pomogne, ali da nedostaju zakonska rješenja.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, Denis Husić, naglasio je da prema postojećim i važećim propisima na nivou FBiH postoji pravna barijera koja ih ograničava u djelovanju u smislu dodatne pomoći za ovu kategoriju pacijenata.

Na jučerašnjem sastanku u Posavskom kantonu predstavnicima pacijenata rečeno je da njihovih pacijenata nema na listama čekanja, te da samim tim, kako nam je kazao dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma, nemaju potrebu za izdvajanjem sredstava, pozivajući se na izjavu federalnog ministra Vojina Mijatovića koji je kazao “da svaki kanton finansira liječenje svojih pacijenata”.

U Orašju je također istaknut problem nedostatka zakonskih rješenja koja bi njihovom Zavodu zdravstvenog osiguranja omogućila izdvajanje dodatnog novca za liječenje pacijenata.

Admir Čavalić (SBiH), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kaže kako ovako kompleksnu temu, od koje zavise ljudski životi, nije moguće regulisati prostim zaključkom kao što je to uradila Vlada FBiH.

Podsjetimo, Čavalić je uputio amandman da Vlada u rebalansu budžeta za 2023. osigura 70 miliona KM, koliko je bilo i potrebno, ali je on odbijen.

– To je iziskivalo ili budžetsku intervenciju kroz rebalans koji je usvojen ili izmjenu zakonskih, podzakonskih akata i odredbi koji regulišu ovo pitanje da se institucionalizira eventualna podrška od strane kantona. Zato razumijem i dileme pojedinih predstavnika kantona, u smislu da li to oni i kako mogu uraditi, da li imaju zakonsku federalnu podršku. Ako se htjelo prići ozbiljnije ovom problemu, onda se trebala preuzeti odgovornost na način da se kroz rebalans budžeta omogući veći iznos sredstava. Da se izmijeni regulirajući zakon te druge odluke i uredbe koje bi omogućile veću participaciju kantona, ako se već ide na povećanje njihove odgovornosti. Mislim da je sve generalno loše komunicirano, ali i pravno loše urađeno, i svjedoci smo posljedica – naglašava Čavalić.

Na pitanje – šta je Vlada FBiH ustvari trebala uraditi – Čavalić kaže kako je trebala sazvati sastanak na koji bi došli svi premijeri kantona te ministri zdravstva i finansija, i dogovoriti kako prebaciti sredstva.

– Ako pogledamo budžete pojedinih kantona i projekcije narednih, moguće je da neki kantoni mogu preuzeti dio odgovornosti, ali se treba jasno zakonski definisati koja je odgovornost Federacije, a koja kantona. Trenutno smo u sivoj zoni i zbog toga se dešavaju paradoksalni scenariji da pacijenti hodaju po kantonima i traže pomoć. Razumijevajući da smo u novembru, vjerovatno ta sredstva neće biti ni osigurana do kraja godine. Ono što nas treba interesovati kao građane i izabrane zastupnike je da se tih 70 miliona KM, što je projekcija Federalnog zavoda, nađe u nacrtu budeta za 2024. Ako se to ne desi, mislim da ćemo imati izuzetan problem, ne učimo iz grešaka, a cijena će biti ljudski životi – istakao je Čavalić.

S druge strane, zastupnica Amra Junuzović-Kaljić (NiP) ponovila je kako je Vlada FBiH učinila koliko je mogla, te da je ostalo na kantonalnim zavodima koji to mogu.

– Ono što je Vlada FBiH uradila je gašenje požara, ali je veličina problema takva da se i kantonalni fondovi moraju uključiti i nema razloga da to ne učine – dodaje Junuzović-Kaljić.

Zastupnica Jasmina Biščević Tokić (SDA), smatra kako je Vlada FBiH mogla izdvojiti sredstva koja su pacijenti tražili, a to je 70 miliona KM do kraja ove godine.

– Nistu to uradili, dali su 10 miliona maraka. Čak i Odbor za zdravstvo, kojim sada predsjedava Junuzović-Kaljić, usvojio je da se treba izaći ususret pacijentima, a onda im se da 10 miliona KM što nije dostatno da bi riješili samo listu čekanja. Svake godine njima bi trebalo oko 150 miliona KM u budžetu da bi se to realiziralo. Imam informaciju da je novi budžet stigao u Parlament, ali zastupnici još nisu obaviješteni. Vidjet ćemo koliko su za ovu namjenu predvidjeli u sljedećoj godini, jer ako to budu ostavili zavodima zdravstvenog osiguranja kantona, svaki kanton neće moći iznijeti određena sredstva. Možda će to moći Zavod u Kantonu Sarajevo i još neki, svi neće, jer se radi o ogromnim sredstvima. Kako ne bi bilo diskriminacije da, primjera radi, neki pacijent iz Sarajeva dobije više od Goražda, Livna ili bilo kojeg drugog grada, jer svi pacijneti imaju pravo na liječenje, gdje god živjeli, po meni je jedino ispravno da Federalna vlada zasad odvoji 70 miliona maraka i skrati liste čekanja – navodi Biščević Tokić.

Ponovila je kako je nova Vlada zadužila Federaciju za 100 miliona KM, vezano za zdravstveni sektor, a da zastupnici nisu dobili podatke na šta će biti potrošen novac, niti se pojavio resorni ministar da obrazloži šta znači za 100 miliona maraka zadužiti FBiH na 18 godina, sa grejs periodom od pet godina. Dakle, oni su se isto tako mogli zadužiti kako bi riješili i listu čekanja – naglasila je Biščević Tokić.

Na pitanje – nije li Vlada FBiH trebala organizirati sastanak sa kantonalnim vlastima i dogovoriti način kako da oni pomognu, a ne pustiti pacijente da idu od kantona do kantona i traže novac, Junuzović- Kaljić kaže “kako se upravo radi na toj konekciji”.

– Sigurno je da Federalno ministarstvo zdravstva poduzima korake kako bi se kantonalni zavodi uključili u rješavanje problema – navodi Junuzović-Kaljić.

Neodgovorno ponašanje

Zastupnica Alma Kratina (DF) pak kaže kako je riječ o stravično neodgovornom ponašanju Vlade FBiH koja prebacuje lopticu na kantone.

– Nikšić je cijelo proteklo ljeto udruženjima pacijenata obećavao 40 miliona KM, a onda su im dali 10 uz Zaključak da ostatak od još potrebnih 60 miliona maraka osiguraju kantonalni zavodi i pored toga što ne postoji zakonska osnova i što su kantoni različito finansijski moćni. S druge strane, kantoni, ako nemaju novca, ni u drugim slučajevima nisu obavezni ni da reaguju niti da se pravdaju bilo kome – navodi Kratina.

Prema njenom mišljenju, trenutna Vlada FBiH je “tako bezobrazno i lukavo nastavila praksu prethodnog saziva”.

– To su oni koji su se izdavali za nešto novo, nešto što će satrati praksu Novalićeve i kasnije Vlade u tehničkom mandatu. Sve ono što su govorili da neće biti, jesu i još su u gorem obliku. To su najbolje pokazali na primjeru pacijenata kao najosjetljivije kategorije stanovništva koju država treba da zaštiti. Pokazali su, ne da nisu nešto novo, nego da sve dalje tonemo. Kad vidimo ministre koji su bez kompetencija, one koji su imenovani da bi se istrgovala parlamentarna većina, jasno nam je da smo sa ovom Vladom dobili još veću dubiozu u svakom smislu.

Da rezimiram, ono što se prošlog Vladi spočitavalo da krši zakone i neuplaćuje u Fond solidarnosti, nastavlja se, ali sada još bahatije i bez potrebe da se bilo šta prikriva. Nikšić je u julu povukao rebalans budžeta, a da nije došao u Parlament niti je rekao zašto je to uradio. Da smo tada imali rebalans budžeta, možda bi se do sada snažnije izlobiralo u javnom prostoru za sve one koji su htjeli pomoći – zaključuje Kratina.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno