Info

ZDK dobio doze za zdravstvene radnike, a uskoro stiže i 3.120 vakcina za gripu za građanstvo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničko-dobojski kanton počeo je, tradicionalno od 40. sedmice u mjesecu, epidemiološki nadzor nad kretanjem sezonske gripe za sezonu 2023./2024. godinu, ali za sada nije zabilježen veći broj oboljelih niti teže komplikacije, potvrdio je Feni načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica.

Akutnih respiratornih infekcija (ARI), u 10 gradova i općina toga kantona (podaci bez općina Žepče i Doboj Jug), u prve tri sedmice nadzora ukupno je evidentirano 2.319, dok je oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI) u istom periodu bilo 100. Teških oblika upale pluća koje se mogu vezati za gripu nije bilo.

– Najvažnije je da nemamo težih kliničkih slika niti komplikacija pa nemamo evidentiranih ni hospitaliziranih bolesnika u bolnicama u Zenici i Tešnju- kaže Kozica, koji dodaje da se sporadično pojavljuje i koronavirus, ali također bez težih komplikacija.

– Ove će sezone ponovo dominirati sezonska gripa, u odnosu na Covid-19, ali će sigurno biti i Covida. Mi vršimo promociju važnosti vakcinacije protiv sezonske gripe, a upravo smo od strane Fedralnog zavoda dobili 945 vakcina za vakcinaciju protiv sezonske gripe za naše zdravstvene radnike.

Vakcine će tokom sutrašnjeg dana biti distribuirane u zdravstvene ustanove širom kantona, a očekujemo da će za sedmicu ili dvije stići i vakcine koje smo naručili za građanstvo, odnosno za hronične bolesnike. Mi smo tražili 4.000, a odobreno nam je 3.120 vakcina za stanovništvo – ističe Kozica.

Napominje kako su i vakcine za građanstvo u veledrogeriji, ali da se trebaju odraditi administrativni poslovi prije njihove distribucije u zdravstvene ustanove. On poziva sve koji imaju priliku da se vakcinišu da to i učine, jer su ove vakcine sigurne i benefiti od vakcinacije su veliki.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno