Info

Održana edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u FBiH i za područje ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine organizirao je danas edukativnu radionicu o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u FBiH i za zdravstvene profesionalce s područja Zeničko-dobojskog kantona.

Zavod će, u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva FBiH, UNFPA, WHO u BiH, USAID-om i Udrugom “Kap”, održati ovakve radionice do kraja godine u nekoliko gradova u FBiH, na kojima će govoriti o važnosti cijepljenja protiv HPV, koji je i najčešći uzročnik pojave karcinoma vrata maternice.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić napomenuo je da su prošle godine započeli realizaciju pilot-projekta iminizacije u četiri, a ove će godine projekt imunizacije početi i u preostalim kantonima FBiH. U svijetu je cijepljenje protiv HPV-a počelo još 2006. godine, a pandemija koronavirusa je taj proces usporila u BiH.

-Moramo sada krenuti u jednu važnu preventivnu mjeru, koja je prije svega važna za žene i koja će u budućnosti dati svoje rezultate. Zbog toga ćemo danas zdravstvenim radnicima u Zenici i ZDK dati informacije kako provodimo program, što mogu očekivati i na ovaj način želimo popularizirati ovu temu koja je, prije svega, više nego važna za zaštitu ženskog zdravlja, ali i generalno zdravlja kao jednog od osnovnih pretpostavki sretnog života – istakao je Skočibušić.

FBiH, kako je rekao, u proteklih pet-šest godina bilježi od 60 do 70 žena koje umiru od karcionoma cerviksa, koji se može značajno smanjiti ili iskorijeniti, kao što su to uradile neke evropske ili sjevernoameričke zemlje.

Navodi kako su prošle godine uspjeli izdvojiti sredstva za 1.000, a ove godine je nabavljeno 2.000 doza vakcina.

-U tijeku su i nove nabavke, tako da će biti dovoljna količina cjepiva. Naravno, cjepiva će se nabavljati više ukoliko bude interesa. To je jedan vrlo delikatan postupak nabavke, a s druge strane i primjene. S obzirom da se radi o besplatnom cjepivu za stanovništvo, a koje je u nabavnoj cijeni vrlo skupo – preko 200 KM, mi moramo jako dobro planirati kako ne bi bilo propadanja cjepiva – podvukao je Škočibušić.

Pojašnjava da su ciljna grupa za imunizaciju djevojčice osmih razreda osnovnih škola.

Značaj podizanja svijesti za imunizaciju podvukao je i pomoćnik ministra za zdravstvo FBiH Goran Čerkez.

– Kada govorimo o HPV virusu, znamo da je najčešći uzrok karcinoma cerviksa i ono što je važno reći da je potpuno preventabilan. Mi danas govormo o Australiji koja će 2035. godine biti zemlja bez karcinoma. Dakle, to je ono što je vakcina pomogla – istakao je Čerkez.

Naglašava da je BiH među 150 zemalja u svijetu koja je pokrenula uvođenje vakcinacije protiv HPV-a, a čak 45 zemalja trenutno ima HPV vakcinu koju primaju i dječaci.

-Do sada su rezultati ohrabrujući i mi smo sigurni da ćemo s ovim programom nastaviti i u budućnosti, jer ako govorimo o brizi za žene, onda je ovo najbolji način da se to pokaže. Ovo je pitanje i demografije, ovo nije samo pitanje zdravstva – kazao je Čerkez, napomenuvši da je Vlada FBiH osigurala sredstva za nabavku ovih vakcina.

Pedijatrica iz Primarne ambulante Doma zdravlja Zenica Maja Karač istakla je kako je 100-godišnja praksa s vakcinama dokazala da su vrlo učinkovite kod zaraznih oboljenja.

-Sada imamo vakcinu koja je učinkovita da spriječi rak kod žena, koji je na prvom mjestu u zemljama u razvoju, u koje spada i naša zemlja, a na četvrtom mjestu obolijevanja žena u cijelom svijetu – kazala je Karač.

Napomenula je da oko 500 bh. žena na godišnjem nivou oboli od karcionoma grlića maternice, a da jedna trećina, nažalost, završi i smrtnim ishodom. Infekcija HPV-om ne daje nikakve simptome te se ne može znati da je neko obolio, dok nekada ne bude i kasno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno