Ljudi

Zdena Šarić Pisker

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Među nešto manje od 400 umjetnika koji u svijetu crtaju – peglom – našla se i Zeničanka Zdena Šarić-Pisker. Enkaustika je tehnika crtanja stara više od 5.000 godina. Umjesto boje, umjetnici koriste vosak, kao podloga služi im staklo, karton, slikarsko platno, drvo, karamika…, a za kist, osim pegle, posegnut će za fenon, lemilicom, brenerom i ko zna za čim još sve.

– Sve što daje toplotu može biti kist – kaže Zdena u razgovoru za Patriju, kroz osmijhe. Enkaustiku je odkrila slučajno. Radila je i crtala a da nije ni znala da će njen rad jednog dana neko svrstati među najstarije umjetnosti na planeti.

– Umjetnica iz Belgije je prepoznala moj rad i objasnila mi da to što radim je enkaustika. Pet godina poslije savladala sam tehniku u potpunosti – kaže Zdena. Dodaje da je ovom tehnikom moguće naslikati šta god poželite. Ona najviše radi pejzaže.

(NAP)

Više na

Posted by Zenicablog on 17. August 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno