Kultura

Zbog učešća Branislava Lečića na festivalu u Brčkom, učešće otkazale autorice predstave BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog činjenice da beogradski glumac predsjedava žirijem festivala u Brčkom reagirali su i autori predstava ‘To nikad nigdje nije bilo’ Narodnog pozorišta Sarajevo i ‘Sedam strahova’ BNP Zenica.

Reagirale su i autorice predstave Sedam strahova, koja je nastala u produkciji BNP Zenica.

“Povlačimo svoje učešće sa 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom. Molimo da nas se kao autorice izuzme iz konkurencije za eventualne nagrade za predstavu Sedam strahova“, navedeno je u pismu koje potpisuju rediteljica Selma Spahić, dramaturginja Emina Omerović, scenografkinja Mirna Ler i kostimografkinja Lejla Hodžić.

“Produkcija BNP Zenica je obaviještena o našoj odluci. Nedopustiv je način na koji predstavnici festivala nastoje odbraniti svoje odluke te diskreditirati naše kolegice i kolege iz Ateljea 212, kao i cijeli pokret kojim se želi iskorijeniti praksa seksualnog uznemiravanja i nasilja, između ostalog, i u našoj branši. Nedopustiv je i ton osvrta na predstavu 64 objavljen na zvaničnoj stranici Festivala, koji seksualno zlostavljanje imenuje kao ‘ko je koga kad’. Osjećamo potrebu da reagiramo u zaštitu bh. teatarskog prostora, u kojem je došlo vrijeme da mačističke i mizogine prakse jednostavno prestanu. Važno nam je da znate da postoji veliki broj umjetnica koje će im se usprotiviti. Čitav jedan dio naše predstave posvećen je temi nasilja nad ženama i kada bismo šutjele nad ovakvim ponižavanjem žena i ženskog narativa obesmislile bismo naš rad. I za kraj, prema statistikama, skoro svaka treća žena na svijetu doživjela je seksualno nasilje. Jedna od tri. Manje od 40 posto se usudi da potraži bilo kakvu pomoć. Mi stojimo uz njih”, piše u pismu autorica predstave Sedam strahova. Također su izrazile nadu da će “val reakcija na festivalske odluke u posljednjih nekoliko dana iznjedriti pozitivne promjene za sve nas”.

CIJELI TEKST PROČITAJTE NA PORTALU AJB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno