Kultura

Film “Bez glasa” govori o nasilju nad ženama, bh. premijera do kraja godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U produkciji Studio Teatra iz Zenice ovih dana je završeno snimanje filma “Bez glasa” na temu nasilja nad ženama premijera će biti upriličena do kraja godine u CineStaru. Film autora Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića ovih dana je dobio svoje posljednje klape, a realizuje se u okviru projekta “Prekinite šutnju, ne okrećite glavu!- Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost” finansiranog od Američke amabasade u BiH.

U razgovoru za Klix.ba Muharemović je kazao da je u projekt uključeno desetak organizacija koje se bave zaštitom prava žena među kojima su Medica Zenica, Sigurno mjesto iz Zavidovića, Udružene žene iz Banja Luke te udruženja i fondacije iz Modriče, Bijeljine, Bihaća, Tuzle i drugih bh. gradova.

“Oni su nam davali savjetodavnu pomoć kako bismo što autentičnije prenijeli priče i iznijeli podatke. Ovo je igrano-dokumentarni film, u njemu imamo ispovijesti žena koje su doživjele nasilje u porodici, a s druge strane imamo igrane dijelove u smislu rekonstrukcije događaja”, kazao je Muharemović.

U filmu igraju: Lana Delić, Faketa Salibegović-Avdagić, Irfan Kasumović, Tamara Miličević-Stilić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Ana Krišto, Mugdim Avdagić, Mirsad Sijak i drugi.

Snimanje filma počelo je prije više od mjesec i pol, a premijerna bi trebala biti do kraja godine u CineStaru u Zenici.

“Brojne žene koje preživljavaju nasilje boje se prijaviti to institucijama koje im mogu pomoći, mnoge žene ne znaju da postoji svjetlo na kraju tunela, da su tu sigurne kuće i druge institucije koje ih mogu spasiti od nasilja koje preživljavaju. Kada bi ovaj film pomogao bar jednoj ženi, smatrali bismo da smo uspjeli”, dodao je Muharemović.

Scenario za film potpisuje Mirza Begović, dok je direktor fotografije Duško Kostić.

Režiju za film potpisuju Nusmir Muharemović i Mirza Begović, autor muzike je Ernad Bihorac, a za theničku realizaciju filma zadužen je “AmfiTeatar”. E.Mehić/Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno