Biznis

Zbog ptičije gripe zabranjen uvoz pošiljki iz dijelova devet država EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog ptičije gripe zabranjen uvoz pošiljki iz dijelova devet država EU – U Bosni i Hercegovini nije registrovan nijedan slučaj ptičjeg gripa, ali je zabranjen uvoz nekoliko pošiljki iz dijelova devet država Evropske unije.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da su, radi sprečavanja unosa u BiH influence ptica, zabranili uvoz i prevoz sljedećih vrsta pošiljki: jednodnevne peradi; rasplodnih i konzumnih jaja; sjemena peradi, bezgrebenki i pernate divljači; svježeg i smrznutog mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači; proizvoda od mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači; proizvoda životinjskog porijekla (od ptica) namijenjenih ishrani životinja, za industrijsku upotrebu ili u poljoprivredi, te netretiranih lovačkih trofeja od bilo kojih ptica i netretirano perje ili dijelovi perja.

Ove vrste pošiljki su zabranjenje ako su prijeklom iz određenih dijelova Belgije, Danske, Francuske, Holandije, Njemačke, Poljske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva, te iz županije Koprivičko-Križevačke u Hrvatskoj.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da su sve mjere izrečene u skladu sa standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

“Svake godine u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta provodimo nadzor nad prisustvom influence ptica svake godine, kako kod divljih tako i kod domaćih ptica i taj nadzor je usmjeren na područja u blizini mora, jezera i vodenih tokova jer su glavni prenosnici ove bolesti ptice selice”, objašnjavaju u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Posljednji slučaj influence ptica u BiH zabilježen je 2017. godine.

“Samo određeni podtipovi virusa influence ptica se mogu prenijeti sa životinja na ljude. Imajući u vidu da u Evropi trenutno cirkuliše podtip virusa H5N8, mala je vjerovatnoća da se može prenijeti na ljude. Međutim, visoko je patogen za perad i divlje ptice”, dodaju u Kancelariji za veterinarstvo BiH, izvještava srpskainfo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno