Sudske klupe

Zbog primanja mita suspendirano pet policajaca Granične policije BiH u Brodu

Direktor Granične policije (GP) BiH Zoran Galić u četvrtak je donio rješenje o privremenoj suspenziji pet policijskih službenika iz GPBiH, pripadnika Jedinice granične policije Brod A. M., Č. S., P. B., I. D. i G. I., i to zbog primanja mita.

Suspendiranim policijskim službenicima stavlja se na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod u noći s 5. na 6. ožujka ove godine, u vremenskom periodu od 19 do 6 sati, izvršili više koruptivnih djela tako što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu zahtijevali i primili dar, odnosno novac u neutvrđenom iznosu s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, priopćeno je iz Granične policije BiH.

“Postoji osnova sumnje da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili težu povredu službene dužnosti, odnosno da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa. Također postoji i osnova sumnje da su ovi policajci počinili kazneno djelo ‘primanje dara i drugih oblika koristi’, što je dokumentirano od strane Centralnog istražnog ureda GPBiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u skladu s naredbom Suda BiH”, istaknuli su iz ove policijske agencije.

Dodaju kako je direktor Granične policije iskoristio je svoja ovlaštenja i donio mjeru privremene suspenzije, imajući u vidu da se moglo osnovano vjerovati kako bi daljnji ostanak osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih događanja u BiH.

Suspenzija navedenih policijskih službenika trajat će do okončanja disciplinskog ili kaznenog postupka, stoji u priopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem