Sudske klupe

Zbog odvođenja iz Vardišta 2 godine zatvora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud u Zenici osudio je Eniza Bašića na dvije godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva na području ove općine. Bašić je proglašen krivim da je u aprilu 1993. kao pripadnik Armije BiH odveo Luku Šestana i Mirka Letića iz kuće u selu Vardište i predao ih nepoznatim osobama na punktu u mjestu Bilivode.

Nekoliko dana poslije ugljenisana tijela privedenih pronađena su u jednoj vikendici. Predsjedavajući Sudskog vijeća Enes Maličbegović je istakao da je Vijeće presudu donijelu na osnovu iskaza svjedoka koji su bili neposredni očevici, te pregleda kompletne dokazne građe.

“Uzimajući u obzir ono za što se teretio optuženi, a to je neovlašteno lišenje slobode, nečovječno postupanje i trpljenje velike patnje zarobljenika, te da je njegov čin prethodio i smrti privedenih, što mu se ne stavlja na teret, smatram da je kazna zatvora od dvije godine adekvatna krivično-pravna sankcija”, kazao je Maličbegović. Na ovu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu FBiH, javio je BIRN.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno