Sudske klupe

Traki 18 mjeseci zbog finansiranja terorizma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavala sutkinja Biljana Ćuković danas je izreklo prvostepene presude kojim su optuženi u predmetu “Erdić i drugi”, a koji su optuženi za organiziranje odlaska i učešće na sirijskom ratištu na strani terorističke organizacije Islamska država (ISIL), osuđeni na ukupno sedam godina zatvora. Prvooptuženi Husein Erdić osuđen je na tri i po, Midhat Trako (iz Zenice) na godinu i po, a Nevad Hušidić i Merin Keserović na po godinu zatvora.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH kazao je da je Tužilaštvo zadovoljno, da je optužnima za pridruživanje ISIL-u izrečena osuđujuća presuda. Erdić, Trako, Keserović i Hušidić uhapšeni su 18. februara ove godine pod sumnjom da su počinili krivična djela finansiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti te organiziranje i pridruživanje terorističkoj grupi ISIL u Siriji. Uhapšeni su u akciji SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva BiH, pod kodnim nazivom „Damask 3“.

U optužnici se navodi da je Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH početkom februara 2015. organizirao i rukovodio te dogovorio sa njemu poznatim osobama iz Republike Turske da sa područja BiH na ratište u Siriju i Irak organizira odlazak dva bh. državljanina Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIL. Optuženi Trako, po prethodnom dogovoru sa optuženim Erdićem, dao je optuženim Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo-Istanbul.

Ovo je prva presuda izrečena u Sudu BiH koja se direktno tiče protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku od početka sukoba u ovim državama 2011. godine, na osnovu izmjena Krivičnog zakona koje je BiH među prvima u svijetu usvojila. Naša država dio je globalne koalicije u borbi protiv terorista Islamske države, a nedavno je formiran i Specijalni tim za borbu protiv terorizma te je ponovo aktuelizirana Udarna grupa za borbu protiv terorizma, koju je prije dvije godine formiralo Državno tužilaštvo. Sjedinjene Američke Države proglasile su IS terorističkom grupom 2014. godine, a u borbama u Siriji, prema sigurnosnim podacima iz BiH, učestvuje oko 200. bh državljana, od čega ih je oko 30 poginulo. Među borcima je i Nusret Imamović, koji se nalazi na listi najtraženijih terorista na svijetu.

U Sudu BiH za javno vrbovanje na terorizam sudi se i Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijske zajednice u BiH, ali i Fatihu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Jasminu Jašareviću, Eminu Hodžiću, Mirzi Kapiću, Salki Imamoviću, Ademu Karamuji, Fikretu Hadžiću, Enveru Liliću, Ibri Deliću, Samiru Hadžaliću i Mehmedu Tutmiću, koji se terete za izvršenje krivičnog djela organiziranja terorističke grupe. Prema posljednjim podacima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u paklu sirijskog ratišta kojim rukovodi teroristička organizacija Islamska država nalazi se i 23 djece iz BiH te 33 žene.

Britanski “Telegraph” objavio je prije dva mjeseca, pozivajući se na Međunarodni centar za studije o radikalizaciji pri King’s Collegeu u Londonu, da se u Siriji i Iraku na strani ISIL-a bori čak 330 državljana BiH. Riječ je o podacima iz 2014. godine.

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno