Zenica

Završne pripreme na obezbjeđenju nogometne utakmice BH-Kipar

Završne pripreme na obezbjeđenju nogometne utakmice BH-Kipar – Danas, 10.10.2016. godine, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ponovo je održan sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju nogometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kipra, koja će se odigrati večeras na stadionu Bilino polje u Zenici.

Na održanom sastanku, u uvodnom dijelu, je ukazano na značaj poduzimanja završnih aktivnosti u postupanju i preduzimanju mjera i radnji iz Plana obezbjeđenja navedene utakmice, te finalizacije svih priprema i provjera koje se poduzimaju u okviru  operativnog, saobraćajnog, fizičkog i KDZ obezbjeđenja.
Nakon detaljnog izvještavanja svih članova Štaba o toku realizacije izdatih obaveza i zadataka, tačnim pozicijama policijskih službenika i timova, rasporedu snaga, sredstava veze, opreme i materijalno-tehničkih sredstava, izdate su određene naredbe i zaduženja nosiocima zadataka, u kontekstu daljeg postupanja po Planu obezbjeđenja.

U nastavku su naglašene aktivnosti koje su poduzimane na lokalitetu stadiona Bilino polje, u smislu postavljanja zaštitnih ograda, te su u tom kontekstu stanarima i građanima, koji žive u stambenim objektima u neposrednoj blizi stadiona, izdate naredbe u formi pismenih obavijesti, kojim se informišu da su obavezni da na dan odigravanja utakmice izmjeste svoja vozila sa parking prostora na lokalitetu stadiona i hotela “Internacional”, obzirom da je pomenuti lokalitet fizički ograđen i obezbjeđen. Takođe su upozoreni da će u slučaju da ne postupe po ovim naredbama, njihova vozila biti izmještena specijalnim vozilom “Pauk”, o trošku vlasnika vozila.

Kako je planirano, pored ostalih predviđenih aktivnosti, u okviru saobraćajnog obezbjeđenja će danas biti poduzimane aktivnosti u skladu sa usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu a usljed povećane frekvencije saobraćaja u gradu.
Danas će na snazi biti izmjena režima saobraćaja u gradu, što podrazumjeva blokadu određenih područja i zabranu odvijanja saobraćaja u ulicama u neposrednoj blizini stadiona.
Izmijenjeni režim saobraćaja će biti na snazi od 17,30 do 23,00 sati, a 15 minuta prije završetka utakmice policijski službenici će na određenim pozicijama postupati u skladu sa usvojenom izmjenom režima u saobraćaju kako bi se omogućio bezbjedan i bez većih zastoja izlazak iz grada putničkih motornih vozila i autobusa sa ranije određenih parking mjesta, sve do uspostave normalizacije saobraćaja u gradu.

Na svim značajnijim raskrsnicama u gradu bit će raspoređeni policijski službenici sa zadatkom usmjeravanja učesnika u saobraćaju koji dolaze sa magistralnog puta M-17 i koji ulaze u grad.
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sva građane i goste da poštuju naredbe policijskih službenika izdate u skladu sa izmijenjenim režimom saobraćaja u gradu, te postupaju u skladu sa istim, kako bi se izbjegle gužve i zagušenja u saobraćaju.

Pored saobraćajnog obezbjeđenja poduzimaju se i mjere fizičkog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmice. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ izvršili su kontradiverzioni pregled stadiona Bilino polje kao i okolnog prostora i objekata.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.
Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:
•    bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,
•    pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i
•    alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.
Pored naznačenih predmeta neće biti dozvoljeno unošenje na stadion bilo kakvih transparenata.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion.
Takođe, navedenim zakonom, kao prekršaj između ostalog smatra se i:
•    unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjećanja građana ili potiču mržnja i nasilje,
•    pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjećanja građana koje potiču na mržnju i nasilje,
•    prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sportskom takmičenju.
Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na ulazima u stadion, pozivamo navijače da ranije planiraju dolazak na naznačenu utakmicu, jer će se sa ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta na ulazima vršiti detaljni pregledi lica. Također, bit će spriječen ulazak lica koja se budu ponašala nasilnički, kao i lica koja su pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava. Ulazak će biti dozvoljen samo licima koja budu posjedovala važeće ulaznice za utakmicu. U slučaju pronalaska krivotvorenih ulaznica iste će se oduzeti a prema licima će se poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje. Veliki broj operativnih službenika će, u okviru operativnog obezbjeđenja, biti angažovan na prikupljanju svih operativnih podataka i obavještenja, te na vršenju operativnog praćenja dolaska, boravka i odlaska svih gostiju, službenog osoblja i navijača.
Obzirom da će na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivamo građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima i u skladu sa usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika, kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem