Kultura

Završena finalna manifestacija XXIII Festivala filma djece i omladine u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 18. decembra u Muzeju grada Zenica u 13:00 sati zvanično je završena finalna manifestacija XXIII Festivala filma djece i omladine “Zenica 2021” u organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zenice i partnerstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Grand Prix Festivala su osvojile mlade autorice Hanna Mujkanović i Lejla Zlatić sa filmom “Ljubav ne zna za razliku”, u kategoriji dječijeg filma, žanr dokumentarni.

Festival je trajao šest mjeseci, od jula do mjeseca decembra kada je i upriličena finalna manifestacija a na raspisani oglas je pristiglo 50 filmova iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog kantona ali i susjedne Srbije i Hrvatske što potvrđuje kontinuitet i širi interes sa ovaj Festival.

Takmičenje je bilo u kategorijama dječijeg (osnovne škole) i omladinskog filma (srednje škole, studenti, organizacije civilnog društva i pojedinci starosne dobi do 22 godine), po žanrovima igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i spot. Odabir nominovanih kao i pobjedničkih filmova izvršio je stručni žiri u sastavu Zijad Softić, Mehmed Bajrić i Amir Mehmedinović.

U kategoriji dječijeg filma pobjede po žanrovima su odnijeli: Igrani film “Jabuka” (autori Mulahusejnović Fatima i Mulahusejnović Adnan iz Osnovne škole Soko  i područne škole Škahovica),  dokumentarni “Ljubav ne zna za razliku” (autorice Hanna Mujkanović I Lejla Zlatić iz Prve osnovne škole, Srebrenik), spot “Pomozi svom drugu” (autorica Ema Sarić iz Osnovne škole Banovići ), animirani  “Globalno zatopljenje” (autor Tarik Jaganjac iz Osnovne škole Jala, Tuzla ), eksperimentalni “Škola u doba korone ”(autori učenici dramske sekcije Osnovne škole “Mlada pokolenja”, Kovačica, Srbija).

U kategoriji omladinskog filma pobjede po žanrovima su odnijeli: Igrani film “Sama” (autorica Delia Delimustafić iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti, Sarajevo), dokumentarni “Inat voćnjak” (autor Affan Kaknjo, škola fotografije), spot “Prazan grad” (autor Deni Kačunović iz Srednje škole za saobraćaj i komunikacije, Sarajevo), animirani “Soldier Poet King” ( autorica Zerina Bekoli iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti, Sarajevo), eksperimentalni “Govor mržnje” (autor Abdulah Hodžić iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo).

U okviru ovogodišnjeg Festivala upriličen je i okrugli stol na temu “Sjećanje na Suljić Muhameda, Horić Hajrudina, Telalović Mehmeda, Glavaš Mirzu, Lokmić Seju, Sušić Dragana i Fejzić Nedžada”, aktiviste Udruženja koji više nisu među nama.

PR Festivala – Sabrina Keleštura



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno