Kultura

Duodrama Derviš i smrt na festivalu u Bihaću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Duodrama Derviš i smrt nastala u produkciji Studio Teatra, gostuje u Bihaću na Malom festivalu teatara. Predstava će biti odigrana na sceni Kulturnog centra Bihać u utorak, 21. decembra sa početkom u 19 sati.

Dramatizaciju romana velikana naše književnosti Meše Selimovića uradila je redateljica iz Srbije Lilijana Ivanović, koja potpisuje i režiju. Njena adaptacija ima samo dva lika koji u suštini i u romanu vode osnovni tok radnje, a to su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf. Ovo je ujedno prva adaptacija i dramatizacija ovog romana u scensku formu duodrame.

Ulogu Ahmeda Nurudina igra glumac Daniel Kovačević iz Beograda, dok je uloga Mula Jusufa povjerena Nusmiru Muharemoviću, glumcu Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Duodrama Derviš o smrt, ušla je u zvanični program festivala Barski ljetopis 2016, u Baru, Crna Gora. Do sada je odigrana na brojnim scenama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Švicarskoj.

Kostimi u predstavi su odraz mjesta i vremena u kojem se odvija radnja komada. Kostime je uradila Selena Tomašević, a muziku potpisuje kompozitor Dragoljub Đuričić.

Nastup na Malom festivalu teatra u Bihaću bit će ujedno prvi susret Studio Teatra sa publikom u ovoh gradu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno