Ostali sportovi

Završen 28. Napretkov međunarodni Božićni šahovski turnir – Zapaženi nastupi Zeničana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle nedjelje u hotelu „Saraj“ u Sarajevu održan je tradicionalni 28. Napretkov međunarodni Božićni šahovski turnir, koji se organizovao povodom predstojećeg katoličkog praznika Božića, u organizaciji ŠK „Napredak“ Sarajevo.

Na istom je učestvovalo 95 šahista iz Srbije, Crne Gore i BiH, među kojima je bilo osam velemajstora (GM), četiri internacionalna (IM) i devet FIDE  (FM) majstora.

Pobjednik je FM Rijad Burović sa 7,5 poena ispred velemajstora Dragana Kosića (Crna Gora) sa 7,0 i velemajstora Emira Dizdarevića, takođe, sa 7,0 , ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima.

Pobjednik turnira, Rijadu Buroviću, osim novčane nagrade od 500,00 KM, dodjeljen je pehar u trajno vlasništvo.

Pored Emira Dizdarevića, koji je osvojio treće mjesto, zapažene rezultate od Zeničana ostvarili su IM Goran Trkulja sa 6,5 poena i mladi Faris Čunjalo sa 5,5 osvojenih poena, koji je iza sebe ostavio tri FIDE majstora.

Nagradni fond iznosio je 2.100 KM, a nagrađeno je 10 prvoplasiranih i sa 100  KM je nagrađen najbolji igrač ŠK Napredak. Pored trojice napred navedenih još su novčano nagrađeni, od četvrtog do desetog mjesta: GM Dalibor Stojanović, IM Vitomir Arapović, GM Miodrag R Blagojević (Srbija), GM Dragiša Blagojević (Crna Gora), IM Zoran Runić, FM Željko Galić i GM Faruk Bistrić.

Igrao se Švicarski sistem takmičenja, devet kola, kompjutersko parovanje, tempo igre od 10 minuta po igraču za cijelu partiju, važila su pravila FIDE za ubrzani šah.

Glavni sudija bio je IA Mirza Miralem, a pomoćne sudije Muharem Višnjić i Dario Kureš.

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno