Info

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBiH: Virus gripe hara u Federaciji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Virus gripe hara u Federaciji – Iz Zavoda objašnjavaju da treba znati da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

Kako pojašnjavaju, sezonska gripa je virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine.

„Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine, oko 10 posto evropske populacije zarazi se virusom gripe.

Najviše su ugroženi stariji ljudi, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima, i oni su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti“, rečeno je.

Virus gripe se lako i uobičajeno prenosi sa osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem, te zbog visoke zaraznosti i brzog širenja, gripa se često pojavljuje u epidemijama (zahvata mnogo ljudi određenog područja), a ponekad i u pandemijama (širenje gripe po cijelom svijetu).

Iz Zavoda objašnjavaju da treba znati da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

Preporučuju da se ljekaru javite ako temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proliv, te pojavi povišena temperatura ponovo, nakon poboljšanja stanja.

Ističu da antibiotici nisu djelotvorni jer je gripa virusna bolest, te da je vakcinacija jedina i najdjelotvornija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

Iz Zavoda, vakcinaciju preporučuju osobama starijim od 65 godina, osobama oboljelim od hroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, zdravstvenim radnicima i ostalima koji učestvuju u njezi bolesnika, te svima koji žele da smanje rizik od bolesti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno