Info

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upute za smrtonosni korona virus koji dolazi iz Kine

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upute za smrtonosni korona virus koji dolazi iz Kine – Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnostikovana kao virusna pneumonija-

Iako je izvor novog korona virusa i način prenosa nepoznat, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prenosa akutnih respiratornih infekcija, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglašavaju da se, s obzirom na to da nema dokaza o održivosti prenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali da se ne može u potpunosti isključiti.

– Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama, a putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom ljeklaru i dati do znanja da su bili u Vuhanu, navode iz Zavoda.

Korona virusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkulišu među životinjama, uključujući kamile, mačke i šišmiše. Rijetko korona virusi, koji cirkulišu među životinjama, mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi.

U ZZJZ-u podsjećaju da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. decembra prošle godine prijavljeno grupisanje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei, u Kini.

Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnostikovana kao virusna pneumonija.

Kineske vlasti identifikovale su novi korona virus (2019-nCoV) sredinom januara ove godine. Do sada je laboratorijski potvrđeno 205 slučajeva infekcije kod ljudi, uglavnom u Kini, a nekoliko slučajeva je dijagnostikovano i na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem