Info

FOTO: Vlada ZDK boravila u službenoj posjeti Općini Usora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Vlada ZDK boravila u službenoj posjeti Općini Usora – Na poziv općinskog načelnika Zvonimira Anđelića, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na čelu sa premijerom Mirzom Ganićem, boravila je u službenoj posjeti općini Usora. Na sastanku u sjedištu općinske administracije istaknuto je da dva nivoa vlasti imaju dobru saradnju te da su proteklih godina napravljeni značajni iskoraci u razvoju infrastrukture u ovoj najmanjoj općini u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Usmjeravamo značajna sredstva u lokalne zajednice, posebno za razvoj infrastrukture, ali i kroz finansiranje prosvjete, zdravstva, policije i drugih ustavnih obaveza. Politika Vlade Zeničko-dobojskog kantona je ravnomjeran razvoj svih općina. Usora je mala općina koja posljednjih nekoliko godina ide putem razvoja i drago mi je da su građani zadovoljni, a u tome imaju našu podršku”, kazao je premijer Ganić.

U 2019. godini za vodne projekte na području ove općine iz kantonalnog budžeta je izdvojeno 200.000 KM, a poljoprivrednici su povukli oko 80.000 KM iz programa podsticaja teškog 3 miliona KM. Za stipendiranje studenata izdvojeno je 240.000 KM, što je četiri puta više nego 2014. godine, a finansirani su i vrijedni projekti u oblasti socijalne zaštite.

Vlada je sa 200.000 KM pomogla izgradnju mosta preko rijeke Usore, koji je u završnoj fazi. Izdvojeno je i 100.000 KM za izgradnju nove sportske dvorane, projektovane vrijednosti 1,2 miliona KM, a plan je da se u 2020. godini izdvoji dodatnih 200.000 KM. Vlada je pomogla i projekt izgradnje kanalizacije u naselju Žabljak, a u ovoj godini izdvojit će još 120.000 KM.

Od posebnog značaja za Općinu Usora je izvršena prekategorizacija lokalne ceste u regionalni put, što je istovremeno urađeno i s putem Zenica-Babino, a čije će održavanje ove godine preuzeti Kantonalna direkcija za ceste ZDK.

“To će omogućiti da izdvojimo značajnija sredstva za kvalitetnije održavanje naše mreže lokalnih puteva. Naš prioritet u narednom periodu je završetak sportske dvorane i izgradnja zgrade dječijeg vrtića, kao i završetak kanalizacione mreže u Žabljaku”, kazao je načelnik Anđelić.

Posljednjih nekoliko Usora je napravila iskorak u razvoju poslovnog ambijenta, a potvrda je i povećan broj zaposlenih sa 760 na oko 2.000 radnika za četiri godine, od kojih barem polovina dolazi iz susjednih općina. U ovoj općini posluje više malih i srednjih preduzeća, kojima je lokalna vlast ustupila zemljište po niskim cijenama za izgradnju proizvodnih pogona. U završnoj fazi je izgradnja tri proizvodna objekta u kojima će posao dobiti desetine novih radnika.

Premijer i članovi Vlade obišli su gradilište novog mosta preko Usore, kao i gradilište sportske dvorane, a upriličena je i posjeta pogonima kompanija metalne industrije “ĆOSIĆ-PROMEX” i “PREIS USORA”.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno