Info

Zaustavljena zloupotreba viznog režima BiH

Vizni režim u BiH
Vizni režim u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Služba za poslove sa strancima utvrđuje da li je u naglom prilivu osoba iz Sirije i drugih zemalja Bliskog Istoka u BiH bilo elemenata organizovanog kriminala.

Zahvaljujući odluci Službe za poslove sa strancima BiH o zabrani izdavanja saglasnosti za dobijanje viza na osnovu hotelskih vaučera, dolazak osoba iz Sirije i drugih zemalja Bliskog Istoka zahvaćenih ratovima u našu državu je rapidno smanjen. Osim toga, nije zabilježen niti jedan slučaj priključivanja ovih osoba izbjegličkoj koloni u Srbiji, kao što se ranije dešavalo. Na taj način je zaustavljena zloupotreba viznog režima BiH.

– Trenutno naša služba provodi istragu u vezi sa načinom kako su podnosioci zahtjeva za dobijanje bh. viza dolazili do hotelskih vaučera, odnosno da li je u svemu tome bilo elemenata organizovanog kriminala – izjavio je Izet Nizam, v.d. zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima.

Plaćanje “penala“

Pojasnio nam je i na koji način je vršena zloupotreba viznog režima BiH uz pomoć hotelskih vaučera.

– U Evropi postoje internetske agencije za rezervacije hotelskih soba i izdavanje vaučera. Oni se mogu skinuti s njihove stranice prilikom rezervacije sobe u hotelu. Kada stvarni turisti preuzmu taj vaučer, svakako će kontaktirati željeni hotel da bi potvrdili svoju rezervaciju. Tim prije što prilikom preuzimanja vaučera ostavljaju broj svoje bankovne kartice, sa koje će biti skinut određeni iznos, ukoliko otkažu rezervaciju ili ne dođu u hotel. Osobe koje su rezervisale sobe putem vaučera, s ciljem dolaska u BiH i priključivanja izbjegličkoj koloni su unaprijed bile spremne da plate tu vrstu “penala“ na ime otkazivanja rezervacije, jer nisu ni namjeravale da odsjednu u hotelu. U velikom broju slučajeva naši hoteli uopće nisu znali ko su osobe koje su preuzimale vaučere, odnosno rezervisale sobe. Uostalom, otkazivanje rezervacija je uobičajeni dio posla u svim hotelima u svijetu – dodao je Nizam.

Ušla 21 osoba

Zabrana izdavanja saglasnosti za dobijanje viza uz pomoć hotelskih vaučera već je dala rezultate. Prema podacima Granične policije BiH, od prvog do osmog oktobra ove godine u BiH je na legalan način ušla 21 osoba iz Sirije, a njih 18 već je, ponovo na legalan način, napustilo našu zemlju.

U jeku zloupotrebe viznog režima BiH, za tri mjeseca u našu zemlju je ušlo 270 osoba iz zemalja Bliskog Istoka, a 165 ih je naputilo zemlju na prelazu Karakaj-Šepak i priključilo se izbjeglicama na putu ka zapadnoj Evropi.

Reakcija Ministarstva vanjskih poslova BiH

Komentarišući navode o izdavanju viza na osnovu hotelskih vaučera, portparol Ministarstva vanjskih poslova bih Nebojša Regoje je kazao da je sve provođeno na legalan način.uočili

– Nismo provodili bilo kakvu istragu, ali rad naših diplomatsko konzularnih predstavništava provjeravamo u okviru redovnih kontrola. U vezi sa izdavanjem viza za osobe iz Sirije i drugih zemalja Bliskog Istoka nismo uočili bilo kakve nepravilnosti. Te osobe su uz zahtjev za dobijanje viza imali izdate saglasnosti Službe za poslove sa strancima i na osnovu toga su dobili vize. Ako je Služba za osnose sa strancima prestala izdavati saglasnosti, tada ni osobe koje ne dobiju taj dokument neće moći dobiti vize – kazao je Regoje.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno