Info

Mapa najkorumpiranijih država svijeta

Kurupcija u BiH
Kurupcija u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mapa najkorumpiranijih država svijeta- Mapa percipirane korupcije u javnom sektoru Transparency Internationala prikazuje koje zemlje imaju najviše problema s namještanjem izbora i sličnim korupcijskim stvarima širom svijeta.

Većina mape obojena je narandžastom i crvenom bojom, koja označava visok nivo korupcije.

Najkorumpiranije zemlje na svijetu su Sjeverna Koreja, Afganistan, Južni Sudan, Irak, Turkmenistan, Uzbekistan, Libija, Eritreja i Jemen.

S druge strane, najmanje korumpirane zemlje su Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska, Norveška, Švicarska, Singapur i Nizozemska.

Na ljestvici od 175 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije BiH je na 80. mjestu. Također, BiH spada pod kategoriju zemalja koje se percipiraju kao korumpirane.

Valja istaknuti i kako nijedna zemlja nije dobila 100 bodova za nekorumpiranost, a istraživači su istaknuli kako osobito zabrinjava stanje u Australiji, piše Independent. Australija kontinuirano pada na listi te se ove godine nalazi na 11 mjestu. Stručnjaci smatraju kako je razlog za to veliki broj skandala i istraga o korupciji, prenosi Index.hr

Zabrinjavaju i rezultati ekonomija u usponu Brazila, Rusije, Indije, Kine, Turske i drugih.

“Brzorastuće ekonomije čije vlade odbijaju biti transparentne te koje toleriraju korupciju, stvaraju okruženje unutar kojeg korupcija cvjeta”, rekao je Jose Ugaz, čelnik Transparency Internationala.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno