Politika

Zastupnička inicijativa Sanje Renić: Hitno krenuti u izradu Registra individualnih ložišta u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na četrnaestoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održanoj u utorak, zastupnica Sanja Renić je podnijela inicijativu kojom traži od resornog ministarstva da odmah krene u proceduru izrade Registra kućnih individualnih ložišta, po uzoru na druge kantone u FBiH.

Renić je navela da inicijativu podnosi u ime učesnika Akademije klimatskih akcija iz ZDK, Malika Ejubovića i sebe. Tekst Zastupničke inicijative prenosimo u cijelosti u nastavku:

Bosna i Hercegovina – Federacija Bosne i Hercegovine – Zeničko-dobojski kanton – Skupština Zeničko-dobojskog kantona
Sanja Renić, Zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona
Zenica, 07. 11. 2023. godine
Dostaviti: Vlada ZDK, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

PREDMET: Zastupnička inicijativa

Poštovani,
Na osnovu člana 194. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, III prećišćeni tekst („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 4/18 18/18 ispr. i 7/19, 7/20), upućujem slijedeću inicijativu Vladi Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, da se hitno tj, odmah krene u izradu Registra individualnih ložišta u ZDK na način kako su to neki kantoni već davno uradili. Inicijativu podnosim u ime nas učesnika Akademije klimatskih akcija iz ZDK, Malika Ejubovića i Sanje Renić.

OBRAZLOŽENJE:

Bosna i Hercegovina je potpisnica Konvencije kojom se, između ostalog, obavezala na prestanak upotrebe fosilnih goriva i smanjenje emisija CO2 te povećanje tržišne ekonomije Energetske efikasnosti. Mjere Energetske efikasnosti objašnjavaju razloge za zagovaranje povećanja EE na lokalnom nivou:

– Zaštita životne sredine smanjenjem emisije stakleničkih gasova i drugih polutanata u atmosferi;
– Mogućnost razvoja lokalne ekonomije;
– Mogućnost smanjenja energetske zavisnosti;
– Ostvarivanje financijskih ušteda;

Izrada registra individualnih ložišta je prvi korak u ostvarivanju navedenih ciljeva.
Drugi korak bi predstavljao uvođenje alternativnih goriva uz subvencioniranje zamjene ložišta (ukidanje fosilnih goriva).
Trebamo držati korak sa kantonima koji su ovo već realizovali ili realizuju te na taj način dokazati da i ZDK ne zaostaje u poboljšanju uslova životne sredine.
Iz svega navedenog nadam se da ćete prepoznati važnost ove Inicijative te istu delegirati lokalnim zajednicama da u što kraćem roku dostave tražene informacije, koliko u svojim opštinama i gradovima imaju individualnih ložišta i koje gorivo isti koriste.

S poštovanjem,
Zastupnica u Skupštini ZDK
Sanja Renić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno