Politika

Zastupnici HDZ-a napustili sjednicu prije potvrde nove Vlade ZDK, zbog ugroženosti i nelegitimnog predstavljanja Hrvata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zastupnici HDZ napustili sjednicu prije potvrde nove Vlade ZDK, naveli ugroženost i nelegitimno predstavljanje Hrvata- Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK na dnevnom redu je bila potvrda predložene nove Vlade ZDK sa premijerom Nezirom Pivićem.

Nakon uvodnih napomena i ekspozea mandatara Pivića, zastupnici u Skupštini su pristupili raspravi.

U sklopu rasprave o novom sastavu Vlade ZDK, zastupnici opozicije, u kojoj su sada Socijaldemokratska partija BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Narod i Pravda, BHI-KF te Naša stranka, iznosili su primjedbe na kompletan proces imenovanja nove vlade, ali i da će u sastavu nove vlade biti samo dvije žene te po jedan ministar iz reda Hrvata i Srba.

Zastupnik HDZ-a Ivica Penić iz Žepča kazao je kako oni ne mogu prisustvovati “nezakonitom i neustavnom imenovanju nove vlade”, zbog, navodnog, nelegitimnog predstavljanja hrvatskog naroda.

Penić je istakao da se Bosna i Hercegovina zasniva na jednakosti i zajedništvu svih naroda uzimajući za primjer ZAVNOBiH i AVNOJ, kao i političku situaciju u Žepču gdje prema njegovim riječima HDZ i Hrvati unatoč političkoj poziciji koju imaju, ne majoriziraju predstavnike Bošnjaka u ovoj općini.

Nakon obraćanja, Penić i zastupnica te stranke Anita Paurić iz Zenice, iz protesta su napustili salu.

Zastupnici pozicije, prije svega liderske SDA, kazali su svojim kolegama iz opozicije, a dosadašnje pozicije, da su upravo oni odgovorni za takvo stanje, jer su izglasali izmjene i dopune Zakona o Vladi ZDK, nakon čega je izglasana vlada s tri ministra iz reda Hrvata, umjesto dotadašnja dva ministra.

Samostalni zastupnik iz reda Hrvata Ivo Tadić iz Žepča referirao se na izlaganje “svog kolege Penića”, s kojim je donedavno bio u istom zastupničkom klubu, navodeći da su ovo sve napravili Penićevi “mentori iz Žepča”.

On je istakao da je donošenje izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDK, od strane prethodne većine, bio “trenutak kada je HDZ morao napustiti parlamentarnu većinu i povući iz vlasti svoja dva ministra”. Najavio je kako će nastaviti boriti se za interese Hrvata iz cijelog kantona.

Podsjećamo, još ranije je došlo do raskola u HDZ ZDK gdje je veliki broj visokopozicioniranih članova ove stranke napustilo istu, uključujući i dugogodišnjeg predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a Ive Tadića, koji je kao nezavisni zastupnik sada dio nove parlamentarne većine.

Također, iz HDZ ZDK su istakli upitnost legitimiteta imenovanog ministra Antonia Šimunovića iz Žepča koji je predložen na prijedlog upravo Tadića. Zastupnik Tadić je naveo da su ove optužbe obične gluposti i da je lako provjerljiv legitimitet izabranih zvaničnika i njega lično u toku u mjestima gdje su birani.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno