Naše

Zašto vinjete nisu promašaj?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zadnjih nekoliko dana sve smo više svjedoci kako određene političke stranke (SDA kao lider propagande) pokušavaju da prikažu kako su vinjete promašaj, kako one neće ništa dobro donijeti, kako treba analiza da se uradi i kako je to lupanje po đepu građana.

Vinjete su jedna od najpozitivnijih stvari koje na prvu izgledaju kao promašaj, bit će se teško prilagodit njima ali na duge staze će donijeti veliko dobro a evo i kako:
– Bez da puno analiziramo, možemo uzeti i pogledati grad Oslo koji je proglašen zelenim gradom Europe 2019 godine. Gradska uprava Osla je uvela ‘vinjete’ koje se nazivaju ‘beboerparkering’ koje funkcionišu na identicnom primjeru kao vinjete koje bi se trebale uvesti u Zenici. One će pomoći stanarima da parkiraju personalne automobile što bliže svojim zgradama, pomoći će gradskoj upravi da napuni budžetsku kasu a ujedno će otežati mnogima da nađu parking i samim time demotivirati ljude od vožnje automobila. To će dovesti da građani koristite javni prijevoz, biciklo ili će morati ici pješke. To će smanjiti gužve na cestama, smanjit buku i pomoći zdravlju ljudi koji će sada više biti aktivni. Voziti auto nije ljudsko pravo ali biti zdrav jest. To su stanovnici Osla shvatili i rado prihvatili. ( https://www.oslo.kommune.no/gate-transport-og-parkering/parkering/ beboerparkering/beboerparkering-for-privatpersoner/#gref )
– Identične mjere su rađene i po drugim Skandinavskim gradovima od Geteburga do Kopenhagena čak i u drugim europskim gradovima poput Amsterdama. Zašto da ne pratimo njihove štope ka uspjehu?
– Ako uzmemo u obzir da nas je SDA sa rahmetli gradonačelnikom Huseinom Smajlovićem zadužila toliko da će nam unuci morati vraćati dugove, ovakav priliv novca će biti pozitivan za gradski buđet i prosperitet grada te nove projekte.
– Zenica je previse zagađena i auta dosta doprinose tome. Pošto smo već svjedoci da nakon milion protesta ne možemo zaustaviti Mittal da zagađuje okolinu, vrijeme je da se okrenemo sebi i uradimo ono što možemo a to je da samnjimo broj vozila i vožnju tako što ćemo urediti mjere parkiranja, zatvoriti određene ulice i dobro kažnjavati one koje parkiraju na nedozovoljenim lokacijama. Napunit ćemo gradsku kasu, imat ćemo čišci zrak I bit ćemo zdraviji.

Grad Zenica treba da bude orijentisan prema građaninu a ne prema automobilu, treba nam regulisan saobraćaj i parking, treba nam više mjesta da se djeca igraju a ne auta parkiraju. Bilo kakva regulacija parkinga je europski put Zenice ka napretku i svaki progresivni građanin Zenice treba da bude glasan i podrži ovu odluku.

Adnan Ribić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno