Info

Zašto se kod predaje zahtjeva za penzionisanje mora dati izjava da osoba nije pravomoćno osuđena za ratni zločin?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Redakciji Faktora obratio se jedan od čitalaca pitajući zašto je kod ostvarivanja prava na starosnu penziju potrebno da budući penzioneri daju pisanu izjavu da nisu osuđeni pravomoćnom sudskom presudom za krivično djelo ratnog zločina.

– Ne znam kakve veze ovo ima sa starosnom penzijom? I šta recimo ako je osoba osuđena, da li joj se uskraćuje pravo na penziju? Zaista ne znam od kada je uvedena ova izjava. Zatečen sam. Da bude jasno, nisam nikada ništa loše učinio a kamoli da sam pravomoćno presuđen za ratni zločin – govori nam čitalac Faktora.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Odgovor na navedeno pitanje sadržan je u članu 38. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji u stavu dva kaže da se osobama osuđenima za krivično djelo ratnog zločina poseban staž (ratni staž) ne uračunava u penzijski staž – odgovorio nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno