Info Politika

Vijeće ministara nije izglasalo Dan žalosti povodom stravičnih ubistava u Gradačcu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici nije izglasalo odluku o proglašenju Dana žalosti u cijeloj državi nakon što je došlo do stravičnih ubistava u Gradačcu. Prijedlog je bio da Dan žalosti bude u srijedu.

Sjednica je počela u 9:30 sati, a ministri su imali rok do 12 sati da se izjasne. Kako saznajemo ministri iz RS-a su glasali protiv.
U međuvremenu je Vlada RS-a proglasila dan žalosti zbog ubistava u Gradačcu te pozvala Vladu FBiH da učini isto. Međutim, ministri iz reda srpskog naroda, odnosno oni koji dolaze iz RS-a, danas u Vijeću ministara nisu glasali da državni nivo proglasi dan žalosti.

Da li ne žele dozvoliti da odluka bude državna pa nadležnost spuštaju na entitetski nivo nije jasno, međutim ono što je odluka Vijeća ministara jeste da nema dana žalosti.

Dženaza Nizami Hećimović bit će danas, a porodica je zamolila da zvaničnici ne dolaze.

Nju je u petak uživo na Instagramu, pred očima devetomjesečnog djeteta, ubio partner Nermin Sulejmanović, koji je nakon toga otišao u grad i ubio još dvije osobe te ranio nekoliko ljudi. Sulejmanoviću je na meti bila cijela jedna porodica, prilikom čega su ubijeni otac i sin, a majka je ranjena.

Nakon toga je na društvenim mrežama u uživo obraćanju najavio da će počiniti još ubistava, ali kako je umjesto pravih metaka, u prodavnici dobio startnu municiju, iskoristio je jedan preostali metak da se ubije u momentu kada ga je policija pronašla, što je bilo više od dva sata nakon prvog ubistva.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić je odmah posjetio Gradačac kazavši da je tragedija trebala biti spriječena. On je za Klix.ba kazao da će tokom vikenda zatražiti od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH da sazove hitnu sjednicu s ciljem proglašavanja dana žalosti, međutim to se nije dogodilo do danas.

U Gradačcu je isti dan proglašena trodnevna žalost, a jučer i u cijelom Tuzlanskom kantonu. Mnogi su kritikovali što u cijeloj BiH nije urađeno isto.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno