Biznis

Zašto JP Autoceste FBiH riskiraju živote građana?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedanaest kilometara tzv. Zeničke obilaznice, koja je svečeno prezentovana na Dan Državnosti, a za putnike otvorena prije četiri dana, danas, najkasnije u ponedjeljak mogla bi biti zatvorena, potvrdio je za N1 glavni federalni građevinski inspektor.

“Dao sam nalog inspektoru. On je trenutno na gradilištu, piše zapisnik. Ukoliko ne danas, sigurno do ponedjeljka poslat ćemo rješenje o zatvaranju dionice”, kaže za N1 Ejub Salkić.

Kako je za N1 potvrđeno u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH nijedna od tri podionice Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica te dio poddionice Gračanica – Tunel Zenica nema upotrebnu dozvolu, odnosno završen tehnički prijem.

Novinarima je na svečanoj prezentaciji održanoj simbolično na Dan državnosti BiH rečeno kako se samo čeka odluka Vlade Federacije BiH o visini putarine, nakon čega će cesta biti otvorena.

Vlada je donijela odluku na svojoj posljednjoj sjednici i od 01.12. novoizgrađena dionica autoceste na Koridoru 5c, Zenica sjever – Zenica jug, uvedena je u zatvoreni sistem naplate cestarine, istog dana od 15 sati puštena u promet.

U odgovoru kojeg smo dobili iz JP Autoceste FBIH navodi se kako je za poddionicu Drivuša-Klopče obavljen tehnički pregled sa pozitivnim ishodom i kako se narednim danima očekuje odobrenje za upotrebu, dok je za poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica -Tunel Zenica (južna sekcija) u toku postupak dobijanja iste.

No u Ministarstvu prostornog uređenja koje je nadležno za dozvole, odbijaju ove navode. Upotrebna dozvola nije izdata, niti je u resorno Ministarstvo stigao zahtjev za upotrebnu dozvolu za dvije poddionice, odnosno tehnički prijem ceste.

Izvještaja Komisije za tehnički prijem koji se odnosi na prvu dionicu još nema. U slučaju preostale dvije podionice uopšte nije podnesen zahtjev. Zašto JP Autoceste obmanjuje javnost, nije nam odgovoreno.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor kako su u JP Autoceste FBiH uvjereni u pozitivan ishod izvještaja Komisije za tehnički prijem za prvu poddionicu, kada izvještaj nije stigao u Ministarstvo prostornog uređenja.

Jesu li u posjedu izvještaja, Komisija bi trebala biti neovisno tijelo.

Izvještaj izvođača radova i nadzora o spremnosti građevine za korištenje, odnosno meritorni dokument kojim se potvrđuje da su dionice spremne za saobraćaj a što se također navodi u odgovoru JP Autocesta FBiH, nije dozvola kojim se cesta stavlja u promet.

Prema članu 66. Zakona o prostornom planiranju, građevina se može koristiti tek nakon što Ministarsrvo prostornog uređenja izda odobrenje za upotrebu.

Zbog čega se žurilo sa otvaranjem jedanaest kilometara ceste i riskiralo živote građana, u Federalnoj inspekciji ne mogu odgovoriti. No, obzirom da nemaju nijedan potreban dokument resornog ministartva, cesta će biti zatvorena.

Inače cijena cestarine koja je određena za relaciju Sarajevo sjever – Zenica sjever iznosi od 7 KM do 28 KM, u zavisnosti od kategorije vozila.

Izvor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno