Zenica

Zašto je otpušteno deset radnica iz Preventove firme u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U nedavnom kontroverznom potezu, firma Berau od Fashion Management Zenica (BFM), poznata kao dio Grupacije Prevent, odnosno ASA grupacije, odlučila je otpustiti 10 radnica zbog njihovog odbijanja premještaja iz Zenice u Visoko i njihove integracije u drugo privredno društvo.

– Deset radnica BFM grupe iz Zenice suočava se s nepravdom nakon što su godinama posvećeno radile za firmu, samo zato što su odbile da rade u Visokom. U ovoj teškoj situaciji obratili su se Udruženju građana Radnički pokret koji je odmah reagovao kako bi pružilo podršku ovim radnicima. Angažovali smo advokatsku kancelariju koja će besplatno štititi njihove interese, isto kao što smo to uradili za 38 radnika Prevent Zenica početkom ove godine – izjavio je za Faktor Dražan Pejaković, predsjednik Udruženje građana Radnički pokret.

Ovakav postupak BFM grupe ne samo da predstavlja kršenje zakona, već je i jasan pokazatelj neetičkog poslovanja.

– Firma BFM da smiri radnice pripremila je simbolične otpremnine, između dvije i četiri hiljade marka i na ovaj način su ih pokušali prevariti, jer radnice koje su u ovoj firmi radile 20 i više godina trebaju dobiti mnogo veće otpremnine kako propisuje zakon. Prije nekoliko dana otpustili su pun autobus radnika koji su imali ugovore na određeno vrijeme kada su završili smjenu u Visokom i krenuli autobusom kući u Zenicu, svi su dobili SMS poruku da su otpušteni – kaže Pejaković.

Firma BFM nam je dijelila otkaze nakon što smo odbile da radimo u Visokom, a radimo i živimo u Zenici, tvrdi Aida Karić, jedna od deset radnica koja je dobila otkaz.

– Iz uprave su nam rekli da moramo raditi u Visokom i da ćemo dobiti otkaz, bez obzira na to što imamo ugovor za stalni radni odnos. Ja sam tri mjeseca ipak radila u pogonu BFM u Visokom i opet sam dobila otkaz. Ne znam iz kojeg razloga, ali mislim da sam nepoželjna radnica za rukovodstvo ove firme, jer ne mogu da šutim na sve njihove nepravde koje nam nanose. Zatim, nas deset žena pozvali su u kancelariju i kazali su nam da sada moramo raditi u Žepču i da prelazimo u novu firmu. Mi smo to odbile jer nismo željele da prelazimo u neku novu firmu, kada možemo da radimo i u Zenici. Poslije toga na kućne adrese poslali su nam rješenje o otkazu. Znači da je to već bilo isplanirano. Grupacija Prevent stalno osniva neke nove firme i stalno se mijenjaju direktori i krše prava radnika, a o čemu se radi, neka to otkriju naši advokati – pojasnila je Aida Karić, dugogodišnja zaposlenica u BFM.

Nakon otkaza putem pošte, pozvali su radnice da im uruče otpremnine.

– Otpremnine je firma BFM dijelila kao na pijaci. Meni su ponudili nešto više od četiri hiljade maraka. Mojoj kolegici koja radi u ovoj firmi 38 godina ponudili su također četiri hiljade maraka. Kada je ona kazala da je to malo, predložili su da da joj daju 10 hiljada maraka otpremnine. Mi nismo pristali da nam se isplaćuju otpremnine kao na pijaci i obratile smo se preko Udruženja advokatu da nas besplatno zastupa – kaže otpuštena radnica Aida Karić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno