Nogomet

Zašto je Liga nacija veoma bitno takmičenje za reprezentaciju BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je treće izdanje Lige nacija startala remijem u gostima protiv Finske (1:1), a mnogi su nakon utakmice ostali u nedoumici koliki je zaista realan domet izabranika Ivayla Peteva u grupi u kojoj se nalaze još Crna Gora i Rumunija.

Navijači su zabrinuti zbog loše partije naših nogometaša tokom većeg dijela utakmice, ali ohrabruje karakter koji su pokazali budući da nisu odustajali od pokušaja da dođu do pogotka, što im je na kraju i pošlo za rukom.

Iako postoje mnoge kritike na račun Lige nacija, uglavnom zbog njenih termina, za bh. nogomet je ovo takmičenje od izuzetnog značaja zbog brojnih razloga.

Glavni razlog je što ovo takmičenje koje će se održati od juna do septembra 2022. godine služi kao dio kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Prostije rečeno, dobar plasman u Ligi nacija može poslužiti kao rezervna varijanta u slučaju neuspjeha u originalnim kvalifikacijama za Euro.

Takav slučaj smo imali prilikom prvog izdanja Lige nacija kada smo nakon penala u polufinalu baraža za Euro 2020 na stadionu Grbavica zaustavljeni od Sjeverne Irske.

Drugi razlog su finansije. Naime, drugi razred Lige nacija u kojem se trenutno nalazi BiH ima osnovicu zarade od 1,5 milion eura, dok selekcije samo za učestvovanje u A rangu dobijaju 2,25 miliona eura. Tu je i prodaja TV prava, ulaznica i drugih stvari koje se znatno razlikuje u odnosu na kojeg rivala imaš.

Od podizanja u A ili spuštanja u C kategoriju zavisi i rejting bh. nogometa budući da domino efektom bh. prosječni igrač dobija ili gubi na tržišnoj cijeni u zavisnosti od partija i protivnika s kojima igra. Prošlu Ligu nacija BiH je igrala u A rangu te je za protivnike imala Italiju, Nizozemsku i Poljsku. Ispadanjem iz A ranga, ove godine u B rangu su ipak daleko manje respektabilnije reprezentacije Finske, Crne Gore i Rumunije.

Od nastupa u Ligi nacija zavisi i status na žrijebu, odnosno određivanja lakšeg ili težeg puta u kvalifikacijama za plasman na velika takmičenja. Sve su to vrlo opipljivi razlozi zašto je Liga nacija veoma bitna za bh. nogomet, iako mnogi ove utakmice smatraju gotovo kao prijateljske.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno