Politika

Zašto glasati za Ramu i Arnela Isaka (A-SDA)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zašto glasati za Ramu i Arnela Isaka (A-SDA) – Prije nepuna dva mjeseca Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) koje okuplja gotovo 2.500 zeničkih Roma, te predstavnike nekoliko drugih manjinskih zajednica koje obitavaju na području grada Zenice, otvoreno je iskazalo podršku na predstojećim općim izborima kandidatima stranke A-SDA, na nivou Zeničko-Dobojskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga, ovim putem želimo javnosti predstaviti činjenice i razloge zbog kojih smo se odlučili na ovaj čin.

Stranka A-SDA GO Zenica na čijem čelu se nalazi uvaženi i priznati privrednik, građanin Zenice, magistar Ramo Isak, već je duže vrijeme pred zakonodavnom vlašću grada Zenice – Gradskim vijećem, jedini zaštitnik romske zajednice sa područja grada Zenice. Gradski vijećnici ispred ove stranke – magistar Mesud Keleštura i Rusmir Isak, po uputama magistra Rame Isaka, već duži vremenski period pred Gradonačelnikom Zenice i gradskim vijećem aktueliziraju brojne probleme sa kojima se susreće romska zajednica sa područja grada Zenice, te potiču na njihovo rješavanje, dok svi ostali šute. Tako su ovi vijećnici javno ukazivali na izuzetno visoke kirije za socijalno-neprofitno stanovanje, koje su pritom nedavno i dodatno povišene, loše uslove života u kampu u Banlozima, loš ekonomsko-socijalni standard romske zajednice sa područja grada Zenice. Ovi vijećnici su podržali i incijativu Jasmina Hođžića (SBB) za održavanjem tematske sjednice u vijeću grada Zenice.

Magistar Ramo Isak, od samog osnivanja UNM Zenica, u kontaktu je sa rukovodstvom Udruženja, aktivno sudjeluje u rješavanju brojnih problema sa kojima se mi, zenički Romi, susrećemo u svome svakodnevnom životu. Također, gdin Ramo aktivno predlaže smjernice i mjere koje je potrebno implementirati, kako bi se položaj Roma u gradu Zenici popravio. Također, gdin Ramo Isak podržava i Romski plan 4 Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice, čiji je kreator Pravni savjetnik UNM Zenica, magistar pravnih nauka Emir Abduzaimović. Ovim planom je predviđeno uvođenje tzv. Romskog dodatka – oblika socijalnog primanja za sve Rome koji nemaju primanja ni po kojem drugom osnovu, izgradnja socijalnih stanova za Rome iz Banloza i sa Kanala i to do kraja 2019. godine, osiguravanje besplatnog zdravstvenog osiguranja za sve Rome, kao i pokretanje programa vanrednog osnovnog i srednješkolskog obrazovanja.

Važno je istaknuti da je stručni tim UNM Zenica sa magistrom Ramom Isakom detaljno razradio plan pokretanja ekonomskih aktivnosti po uzoru na modele socijalnog poduzetništva, a sa ciljem upošljavanja pripadnika romske zajednice sa područja grada Zenice. Na ovaj način, ukoliko ovi projekti dobiju podršku Gradske uprave, magistar Ramo Isak omogućit će upošljavanje najmanje 30 Roma iz grada Zenice.

O privatnim donacijama gdina Rame Isaka pripadnicima romske zajednice sa područja grada Zenice ovim putem ne želimo ni govoriti, jer ovaj dokazani altruista ne želi javno isticati svoje dobročinstvo.

UNM Zenica kao kandidata za Zastupnički dom Parlamenta FBiH podržava Arnela Isaka, koji se na listi nalazi pod rednim brojem 3, mladog i uspješnog građanina Zenice, koji već sada ima podršku nekoliko hiljada mladih Zeničana. Mladi Romi okupljeni unutar našeg Udruženja misle da je već odavno došlo vrijeme da se sa svim pitanjima od značaja za mlade bave mladi i pošteni ljudi, kao što je Arnel Isak, a pri tome dokazani i ostvareni u svome radu.

Također, uz ovoga kandidata, UNM Zenica posebnu pažnju skreće na Samira Šibonjića, dokazanog privrednika iz Zavidovića, koji je i nosilac liste A-SDA za Parlament FBiH. Ovaj vrsni privrednik i dokazani altruista ponudio je mnogobrojna rješenja, ne samo za probleme romske populacije, nego i za probleme koji se tiču masovnog odlaska mladih ljudi iz BiH, zapošljavanja omladine, poboljšanja ekonomskog standarda radnika i penzionera i dr.

Zato, mi zenički Romi, pozivamo sve ostale građane Zenice i Zeničko-Dobojskog kantona, da 7 oktobra svi zajedno ustanemo protiv sadašnjeg stanja i izaberemo ove dokazane privrednike i altruiste, koji u politiku ne ulaze zbog zarade kao ostali kandidati, jer imaju već i previše, nego zbog želje da spase državu BiH koja je na izdisaju i za koju su se borili i u kojoj žive, te u kojoj i njihova djeca i unuci žive!

Ne smijemo dopustiti da šutimo i našu djecu i unuke gledamo preko Skypa i Vibera, da naša djeca tek nakon 10 godina evidencije na birou dobiju prvo zaposlenje u Njemačkoj, nego svi moramo prekinuti ovo stanje, na način da 7 oktobra na glasačkim listićma označimo X ispred A-SDA i Rame Isaka na Listi kandidata za Skupštinu ZDK i X ispred A-SDA i Arnela Isaka, te Samira Šibonjića, na Listi kandidata za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno