Naše

Zašto EKO FORUM?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U pravilu izbjegavamo polemisati o ličnim razmišljanjima i stavovima pojedinaca, ali kada neke tvrdnje i izjave zadiru u sušinu naše borbe i smisla postojanja najmanje što možemo je bar da ponovo i ponovo objasnimo našu poziciju, pa krenimo ;

– izjava naše sugrađanke Merime Kobić :

(prodane duše, inspektori, ekolozi i svi ostali u paketu ) …..EKO FORUM Zenica će još malo “slaviti” 10 godina postojanja i djelovanja u poziciji isključivo protiv svih ostalih a to su : zagađivači, vlast na svim nivoima, ministarstva, inspekcije, nesprovođenje zakona i propisa, kriminal, korupcija, lobiji, … i NIKO i NIKAD iz EKO FORUMA nije učestvovao u bilo kakvom kriminalu ili koruptivnoj akciji ili aferi. To se kosi prvo sa našim ličnim moralnim stavovima a onda i temeljnim principima našeg rada. Razumijemo mi i ljutnju, bijes, frustriranost i bespomoćnost kod naših sugrađana ali vjerujte mi se sa ovim borimo svaki sat u ovih deset godina. I svaki se sat pitamo za koga to radimo. Prema tome kada nas svrstate u isti koš sa onima protiv kojih se borimo, samo podebljate naše dileme. Za koga ?

– komentari naših sugrađana Marka Cvitanovića, Jessy Bolan Ewme o pravopisnim greškama i gramatici ;

Vjerujte da puno puta pišemo i mi, kada smo ljuti i rezignirani pa se potkradaju i gramatičke, pravopisne, stilske i ostale greške. Valjda od silne želje i fokusiranosti na suštinu onog o čemu i protiv čega pišemo prođe i to. Naše javljanje ne shvatamo kao pismene sastave iz škole gdje je važan stil i gramatika, već kao vapaj i glas u ovom moru neshvatanja, neznanja i smišljenog djelovanja ili nedjelovanja. Ako je ovim našim jezičkim perfekcionistima važnija gramatika i pravopis, predlažem da se prebace na književne i lingvističke teme i blogove gdje je puno zdravija atmosfera. I dok oni analiziraju gramatiku i pravopis, borbu za čisti zrak i okolinu koji usput udišu umjesto njih i za njih će voditi u njihovo ime oni nepismeni ili polupismeni.

– naš uvaženi sugrađanin Harun Šestić, vascular surgeon u KB Zenica : o nama vanzemaljcima sa druge planete i pripadnicima ove zaostale, zagađene i nazadne sredine. Evo i ovim podatkom o zanimanju nam sugeriše koliko je i on i mnogi iz njegove struke izvan ove sredine i koliko ih sve ovo ne interesuje. I dok se mi Zemljani borimo za ona biološka pitanja preživljavanja, oni komotno sjede u foteljama i ovu borbu tako velikodušno prepuštaju nama iz prodanih ili kupljenih udruženja. I vjerojatno očekuju da mi idemo pred kapije Mitala, da bacamo kamenje i skupa jaja i razbijamo prozore na zgradi uprave pomenute kompanije, organizujemo blokade ulaza i izlaza iz fabrike. Iz dugogodišnjeg rada i djelovanja EKO FORUMA je građanima Zenice bar jedno poznato:

– jedini uvaženi Dr. sa velikim slovom koji se svrstao od prvog dana osnivanja pa sve do danas je naš uvaženi i poštovani član Primarijus Dr. Harun Drljević, koji se nije libio svrstati u prve redove onih koji se bore za elementarna prava građana ovog grada, i to po bilo koju cijenu. Svi ostali, kojima je prvi cilj očuvanje i borba za ljudsko zdravlje se tako elegantno ogradiše od ovih prizemnih aktivnosti i prepustiše je velikodušno nama ostalim koji vjeruju u još ponešto. A Vi se zapitajte zašto među članovima EKO FORUMA nema još doktora, ljekara, profesora sa Univerziteta, istaknutih članova ove zajednice. Pogotovu medicinskog kadra jer oni odlično znaju svu pogubnost ovog našeg okruženja i djelovanja na ljudsko zdravlje kroz svakodnevni rad na radnim mjestima. Možda što su debelo u sukobu interesa, što će se zamjeriti vlastima, što rade naručene radove i elaborate koje finansiraju vlast, zagađivači, što rade za određene lobije i interesne grupe i za interese ostalih, protiv kojih se “bori” EKO FORUM. Nama je već dojadilo ponavljati se i objašnjavati šta to EKO FORUM može i smije da radi. I sasvim sigurno možemo tvrditi da smo uradili najviše u ovom gradu za razliku od svih ostalih pasivnih posmatrača i savjetodavaca. Ova neformalna, zaluđena grupa građana je ;

– učestvovala u svakom važnijem ekološkom događaju u gradu i šire,

– reagovala na svaki ekološki incident, organizovala najmasovniji protest u gradu zbog ekologije,

– aktivno učestvovala u svakoj fazi izrade okolinskih dozvola za Arcelor Mittal, prijedloga grijanja grada, epizoda proglašenja uzbune, reagovala na zagađenja tla, vode, hrane,

– jedina podnijela tužbe protiv svih koji ne rade svoj posao ( Arcelor Mittal, grad, Fed. ministarstvo okoliša, Fed. inspekcije ),

– aktivno učestvovala u prijedlozima i primjedbama donošenja svih zakona iz oblasti zaštite okoline,

– učestvovala u projektima edukacije, promocije,obrazovanja ekološke svijesti ovog dobro neprosvijećenog i nezainteresovanog naroda, itd.itd.

i sve ovo volonterski, sukobljavajući se sa maltene svima oko sebe pa evo i sa onima koje pokušavamo zaštititi.

– stalno animirala i obavještavala domaću i svjetsku javnost po pitanju ekološke situacije u Zenici i BiH.

I borba će trajati sve do tada dok se ne zatvori željezara koja zagađuje okolinu kao ona u Tarantu – Italija zbog dioksina, dok nam na stručna radna mjesta ne dođu stručni a ne stranački kadrovi, dok nam zdravlje stanovništva ne dođe na mjesto ispred punjenja budžeta, dok ne ubijemo korupciju i kriminal, dok …..

I na kraju kako smo profitirali i naplatili sve ovo, pokazuje i podatak da ćemo uskoro preseliti u novi, jeftiniji prostor jer nemamo sredstava za finansiranje djelatnosti, jer nemamo podršku i vlasti kojoj smo se obraćali za pomoć, i evo ponekad i Vas za koje se borimo. I najviše nas boli nerazumijevanje i nedostatak podrške ovih zadnjih, ali nas istovremeno i tjera u inat jer je borba protiv neznanja, neshvatanja i promjena svijesti istovremeno i najteža borba. O onima koji su pakosni i zlonamjerni drugi put.

Za EKO FORUM – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno