Info

Zaštita bh. proizvoda

Ukoliko ne zaštitimo proizvode godišnja šteta za BiH od 180 mil. KM
Ukoliko ne zaštitimo proizvode godišnja šteta za BiH od 180 mil. KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaštita bh. proizvoda- Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić izjavio je da se u pregovorima BiH sa EU mora po svaku cijenu zaštiti 250 proizvoda za koje se sada plaća carina prilikom uvoza u BiH iz zemalja EU.

Vasić je naglasio da će BiH, ukoliko ne zaštiti ove proizvode, izgubiti godišnji prihod od 180 miliona KM, što je direktna šteta za budžet BiH i budžete entiteta.

“Indirektna šteta je mogućnost da 139.000 ljudi u BiH ostane bez posla u granama koje se bave proizvodnjom tih proizvoda. Ovdje se govori o proizvodima od voća, povrća, mesa, piletine, duvana i mlijeka”, rekao je Vasić za “Večernje novosti”.

Vasić je istakao da je Komisija EU dala do znanja da namjeravaju da skinu ove proizvode sa spiska onih za koje se sada plaća carina, te da je to jedan od glavnih uslova koje je EU stavila pred BiH.

“Sada je na institucijama BiH da se izbore da do toga ne dođe. Ukoliko BiH ovo prihvati, privreda koja je ionako na niskom nivou, definitivno će biti uništena”, istakao je Vasić.

On je dodao da je jedino pravo rješenje da se ovih 250 proizvoda, koji su sada na carinskom režimu, zadrže u tom statusu sve do samog ulaska BiH u EU, što bi bilo dovoljno vremena da domaći privrednici ojačaju i da BiH privreda bude koliko-toliko konkurentna na tržištu EU.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno