Info

BiH tranzitna zemlja za narkotike

BiH tranzitna zemlja za narkotike
BiH tranzitna zemlja za narkotike

BiH tranzitna zemlja za narkotike- BiH ne spada u zemlje koje su proizvođači ilegalnih narkotika, niti hemikalija, stoji u godišnjem izvještaju o kontroli međunarodne trgovine drogom američkog Stejt departmenta.

“Riječ je o primarno tranzitnoj zemlji, koja se nalazi između centara proizvodnje narkotika u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Evropi. Narkotici koji prolaze kroz BiH idu preko Albanije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, a u BiH se eventualno skladišti za dalju distribuciju ka zapadnoj Evropi”, stoji u izvještaju.

Ograničena kontrola narkotika

Navodi se kako je kontrola narkotika u BiH prilično ograničena, te da agencije za sprovođenje zakona i institucije i dalje moraju da rade kako bi se razvili u punom kapacitetu. Prema podacima, tokom septembra prošle godine policijske agencije u BiH su prijavile oduzimanje 2,3 kilograma heroina, 292 grama kokaina, 22,4 kilograma marihuane, te 6,6 kilograma ostalih proizvoda od kanabisa.

Takođe, oduzeto je i 14,4 kilograma amfetamina i stimulansa na bazi amfetamina, zatim 83 tablete ekstazija, te 786 tableta medicinskih narkotika. U izvještaju stoji kako su tokom prvih devet mjeseci 2015. godine vlasti zabilježile 169 krivičnih djela u vezi sa nezakonitom proizvodnjom, prodajom ili distribucijom narkotika u zemlji, što je smanjenje od osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U novembru iste godine Agencija Ujedinjenih nacija za narkotike i kriminal objavila je da čak 170 tona avganistanskih opijata godišnje prođe tzv. balkanskom rutom, a trećina te količine prođe direktno Bosnom i Hercegovinom.

“Bh. agencije za sprovođenje zakona suočavaju se s izazovima poput finansiranja i adekvatnog osoblja. Pa, ipak, oni i dalje uspijevaju da blisko sarađuju sa SAD na razvoju svojih kapaciteta za strateško planiranje kako bi se prevazišli ovi izazovi. BiH sarađuje i sa međunarodnim partnerima kada je riječ o borbi protiv narkotika”, navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

nezavisne.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem