Zenica

Započeto snimanje dokumentarnog filma “Zeničke ratne cisterne”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PRODUKCIJA  „BATON ARDUBA I IML TV“ ZAPOČELI SNIMANJE DOKUMENTARNOG  FILMA  POD NAZIVOM „ZENIČKE RATNE  CISTERNE“

Krajem mjeseca oktobra ove godine naša produkcija dokumentarnog filma  „Baton Arduba“ u saradnji sa „IML TV“ započela je snimanje dokumentarnog  filma  pod nazivom „ZENIČKE RATNE  CISTERNE“.

Prethodno je izvršeno prikupljanje  i istraživanje historijskih činjenica na terenu, zaprimljene su saglasnosti Službe  civilne zaštite Grada  Zenice, te Vatrogasne  brigade Zenica, kao i  općine  Ilidža Sarajevo.

Ovaj  dokumentarni film obrađuje izuzetnu interesantnu priču o tri zeničke cisterne koje su u  vihoru agresije na  Republiku Bosnu i Hercegovine na  zahtjev tek osnovane Vatrogasne  jedinice  Hrasnica upućene na jedinu tada slobodnu teritoriju koja je sve vrijeme rata čuvala koridor put  spasa prema  opkoljenom Sarajevu.

Teren koji su pokrivale ove cisterne bio je od slobodne teritorije  općine  Hadžići, Pazarića, Tarčina, Hrasnice, te slobodne teritorije  planina Igmana i Bjelašnice. Motori zeničkih cisterni se četiri godine rata nisu gasili jer su dovlačili pitku vodu stanovništvu, pekarama i ratnim kuhinjama.

Međutim, na prvom mjestu ove  cisterne su  gasile požare, a samo u jednoj noći agresor je u  Hrasnici zapalio pet stanova. Vatrogasci koji su  pod snajperskom vatrom i redovnim granatiranjem pretrpjeli i teška ranjavanja o zeničkim cisternama i zeničanima imaju samo riječi hvale.

Pred nama je  mnogo posla a snimanje nastavljamo u Zenici, Brezi, Olovu i Goraždu jer su cisterne Vatrogasne  brigade  Zenica po zahtjevu bile ustupljene i u ovim gradovima.

Bez obzira  na  činjenicu  da  nemamo obezbjeđena  finansijska  sredstva za istraživanje, snimanje i montažu ovog dokumentarnog filma, nas na prvom mjestu vodi želja i nastojanje da ovu priču  sačuvamo od zaborava. Ovoj i narednim generacijama da ukažemo  na značajne  historijske  ličnosti i ulogu našeg grada koji je  sve  svoje raspoložive kapacitete pružio u odbrani  Republike  Bosne i  Hercegovine od 1992.-1995. godine.

Dr.sc. Amir Ismić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno