Ostali sportovi

Zapažen nastup Zeničana na Međunarodnom šahovskom turniru „Jajce 2021“, pobjednik velemajstor Denis Kadrić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zapažen nastup Zeničana na 1.Međunarodnom šahovskom turniru „Jajce 2021“, pobjednik velemajstor Denis Kadrić- Juče, 21.2.2021.godine, u Jajcu je odigran 1.Međunarodni šahovski turnir „Jajce 2021“, a  povodom obilježavanja Dana općine Jajce. To je datum prvog pisanog spominjanja grada Jajca, 22.veljače/februara 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva, a zabilježio ga je kroničar Junii Resti.

Pokrovitelj turnira bio je načelnik općine Jajce, Edin Hozan, uz tehničku podršku ŠK „Jajce“.

Na turniru je učestvovalo 79 šahista iz BiH, Srbije i Crne Gore, među kojima su bila dva velemajstora (GM), šest Intermajstora (IM) i šest FIDE majstora (FM).

Pobjednik turnira je velemajstor Denis Kadrić sa 7,5 poena, koji je osvojio prvu nagradu od 400 KM, pehar i diplomu, drugi je bio IM Aleksandar Savanović sa 7,0 poena, osvojio 300 KM i diplomu, a treći je bio velemajstor Milan Vukić, takođe, sa 7,0 poena, osvojio 200 KM i diplomu. Dodijeljeno je još sedam redovnih novčanih nagrada u rasponu od 50 do 150 KM.

Podijeljeno je i više posebnih, novčanih nagrada po nekoliko osnova.

Bilježimo i zapažen nastup Zeničana. Sejfudin Miskić IA, pomoćni sudija, Belmir Miskić NA, kao pomoćni sudija i operater turnira, te nastupe i 10-ak zeničkih šahista.

Peto mjesto osvojio je Zeničanin Goran Trkulja IM sa 6,5 poena, deveto mjesto Zeničanin Faris Čunjalo sa 6,0 poena, koji se plasirao ispred pet tituliranih šahista. Među nagrađenim Zeničanima su i Ahmed Karalić, prvo mjesto po rejtingu od 1801-2000, Darko Popović, treće mjesto po rejtingu od 2001-2200. , te Halid Bajramović, najuspješniji veteran.

Izdvajamo i plasmane po bodovima Zeničana: Darko Popović 6,0 poena, mladi Evel Karalić 6,0 poena, plasman ispred četiri titulirana šahiste, Halid Bajramović i Ahmed Karalić po 5,5 poena i t.d.

Turnir se igrao po švicarskom sustavu u 9 kola, sa tempom igre 15 minuta po igraču (kompjutersko parovanje). Turnir će se rejtingovati za Rapid rejting listu FIDE.

Direktor turnira bio je Adin Tatarević, glavni sudija Miro Marjanović IA, zamjenik Mirza Miralem IA, sudije Sejfudin Miskić IA, te Belmir Miskić NA, sudija operater.

U prostoru za igru naloženo je poštivanje naredbe Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i nadležnih kriznih štabova (nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku, držanje distance, mjerenje tjelesne temperature za sve sudionike).

E.Imamović

Foto galerija A.Tatarević



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno