Biznis

Zakon po mjeri radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikati u Federaciji BiH 1. maj – Praznik rada će obilježiti skupovima u svim većim centrima Federacije BiH na kojim će reći “ne” novom zakonu o radu u FBiH, rekao je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, nauke, odgoja i kulture BiH, koji djeluje na području FBiH.

“Naš je zajednički stav moto kojim obilježavamo Prvi maj: ‘Ne’ novom zakonu koji urušava prava radnika, i ‘Ne’ novom zakonu o radu u FBiH’, koji će umanjiti prava”, rekao je Hadžić u intervjuu za “Nezavisne”.

NN: S kojim stavom izlazite pred federalne vlasti?

HADŽIĆ: Nećemo dozvoliti umanjenje naših plaća i prava koja su definisana kolektivnim ugovorima u oblasti obrazovanja. Organizovaćemo sve vidove protesta i sve druge akcije, te tužbe i utuženje vlada koje ne poštuju kolektivne ugovore.

Taj proces, takođe, pratimo i našim članovima dajemo pravne savjete i svaku drugu pomoć kako bi se poštovao kolektivni ugovor iz oblasti obrazovanja. Prioritet je odbrana Zakona o radu i na tome ćemo raditi zajedno sa kolegama iz drugih granskih sindikata na području FBiH i BiH.

Stavovi ovog sindikata su jasni kada je u pitanju očuvanje i poboljšanje materijalnog i ekonomskog statusa prosvjetnih radnika, članova ovog sindikata. A to je strateški cilj: očuvanje Zakona o radu, svih odredbi koje su u korist radnika i u tom segmentu nećemo dozvoliti nikakve izmjene Zakona o radu koje idu na štetu radnika.

NN: Zbog čega su prosvjetari u Federaciji BiH nezadovoljni i na čemu insistiraju?

HADŽIĆ: Ni u jednom sektoru u BiH ne vidim zadovoljne radnike, pa tako ni profesore i prosvjetare ni u jednom kantonu u FBiH. Jednostavno, politički i ekonomski ambijent koji kreiraju političke elite nije takav da nam stavlja osmijeh na lice. Mi ćemo, i ne samo u Kantonu Sarajevo nego i u svim drugim kantonima u FBiH, jasno izraziti naše stavove da se moraju poštovati zakoni i kolektivni ugovori. Sindikat insistira na zakonitosti i u tom segmentu nema dvojbe kod Sindikata obrazovanja. Zakon se može mijenjati samo u socijalnom dijalogu sa sindikatima, a nikako drugačije.

NN: Imate dijalog sa Vladom FBiH ovih dana. O čemu?

HADŽIĆ: Jasno ćemo iznijeti svoje stavove pred Vladu FBiH i premijera Fadila Novalića. Kako mijenjati zakon, jasno ćemo reći koji su to zakoni prioritet, poput Zakona o stečajnom pravu, gdje se radnici moraju dovesti u bolju poziciju.

Tražimo zakon koji će regulisati uvezivanje radnog staža jer veliki broj radnika ne može uvezati radni staž i ostvariti penziju zbog toga što je mnogo firmi u FBiH neredovno uplaćivalo penziono osiguranje, te izmjenu Zakona o izvršnom postupku, kako bi sudovi mogli izvršavati presude, posebno kada je u pitanju nepoštivanje kolektivnih ugovora.

Premijer će dobiti jasan spisak naših zahtjeva i aktivnosti na kojima ćemo insistirati da Vlada mora raditi zajedno s nama, a odgovornost je na Vladi da zakone uradi po mjeri građana, radnika FBiH.

NN: Smatrate li da postoji lijek protiv “sive ekonomije” i rada na crno?

HADŽIĆ: Od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji zavoda za zapošljavanje u oba bh. entiteta smatramo da je više od 20 odsto onih koji rade na crno.

Potrebno je pojačati nadležnosti inspekcije rada i uvesti drastične kaznene odredbe za poslodavce po pitanju rada na crno i drugih odredbi prava radnika! To bi bilo rješenje.

Inspekcijski organi danas nemaju dovoljno zakonskog prostora za efikasniji rad i mi to zovemo sistemska korupcija, koja omalovažava poziciju inspekcijskih i sudskih organa u oblasti zaštite prava radnika.

NN: Koliko su mladi naraštaji radnika zainteresovani za sindikalno djelovanje?

HADŽIĆ: Kad je posrijedi Sindikat koji ja vodim, mladi su veoma zainteresovani za sindikalno djelovanje i sindikalni rad. Smatram da mladi mogu da značajno utiču na poboljšanje radničkih prava u FBiH ukoliko se aktivno posvete sindikalnom angažmanu.

NEZAVISNE.COM / Foto: Nezavisne



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno