Biznis

Bh. kompanije žele više izvoziti na tursko tržište

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poslovni susreti bh. privrednika s delegacijom 20 privrednika iz turske regije Čanakale upriličeni su   u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH u Sarajevu, s ciljem sagledavanja mogućnosti za saradnju.

Predsjednik Izvršnog odbora Robne berze Čanakale Sefer Kaya Uzun rekao je da se privrednici u delegaciji većinom bave proizvodnjom i trgovinom u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, te da će izvršiti analizu proizvoda iz svoje regije i bh. proizvoda kako bi osmislili način za uspostavljanje sinergije.

Naglasio je da im je želja da se njihovi potencijali još više osjećaju u poslovnom ambijentu u BiH i da teže uspostavljanju sinergije kako bi zauzeli mjesto koje smatraju da zaslužuju.

Potpredsjednik VTKBiH Bruno Bojić istakao je da BiH ne može biti zadovoljna obimom investicija iz Turske, s obzirom na dobre odnose između dviju zemalja, te da očekuje da će danas između privrednika biti zaključeni ugovori ili predugovori o saradnji.

Precizirao je da je u 2014. zabilježen rast trgovinske saradnje između BiH i Turske, posebno u agroindustrijskom sektoru, 20 posto.

Bojić je naveo da je vrijednost bh. izvoza u Tursku prošle godine iznosila 238 miliona KM, dok je uvoz iznosio 508 miliona KM, te je pokrivenost uvoza izvozom bila 46 posto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno