Zenica

Zaključci Studentskog kongresa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvještaj sa Studentskog kongresa USUNZE po pitanju protesta za boračke stipendije (09.12.2014)
Unija studenata je u utorak (09.12.2014.) održala Studentski kongres sa 26 prisutnih studentskih predstavnika (predsjednika Asocijacija i predstavnika godina) svih fakulteta UNZE. Kongres je počeo u 17:00, a završio u 18:15.
Kongres je stavio na razmatranje informacije dobivene iz Kantona, a to su da finansijskih sredstava nema do polovine mjeseca, te činjenicu da se sastav trenutne Vlade može promijeniti u jako kratkom vremenskom periodu. Također, diskutovalo se i o učinku protesta i mogućem odzivu, te rezultatima samih protesta, što je trajalo sat vremena, te su data 3 prijedloga, i to:
1. Sačekati do polovine januara da se isplate sve zaostale stipendije, zakazati sastanak sa novom Vladom, dugoročno riješiti probleme isplate (predložiti izmjene svih dokumenata ako treba), te eventualno organizovati masovne proteste, bojkot nastave do usvojenja zahtjeva i isplate svih stipendija;
2. Protesti odmah;
3. Ništa ne uraditi.
Većinskim glasovima ZA (24) je izglasano da Unija studenata postupi po prvom prijedlogu. Drugi prijedlog je dobio jedan glas, a jedan glas je bio suzdržan.
Također, donesen je i zaključak da ćemo obavijestiti i Vladu o ovome, te im ponovno prioritizirati isplatu Boračkih stipendija.
Unija će dati prostor Kantonu da postupi po svojim obećanjima, tj. da će se stipendije isplatiti do kraja mjeseca (čim se ostvari transfer od banke, ili povrat PDV-a, šta bude prije), vjerujući da će protesti samo narušiti imidž i odnose sa Kantonom, ne donoseći nikakav rezultat.
Cilj Unije studenata UNZE je da se dugoročno riješi problem neredovne isplate stipendija, a ne organizovanje protesta za svaku ratu. Put do ovog cilja je dug i težak, ali 24 prisutna predstavnika studenata su večeras pristali da rade na tome.
predsjednik USUNZE
Tihić Dino

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno