Zenica

Zaključci Javne debate – Jačanje građanskog aktivizma – „Udruženi, djelotvorniji i jači“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaključci Javne debate – Jačanje građanskog aktivizma – „Udruženi, djelotvorniji i jači“ – Povodom obilježavanja Međunarodne sedmice civilnog društva 2019, „Centar civilnog sektora“ organizovana je Javna debata na temu: Jačanje građanskog aktivizma – „Udruženi, djelotvorniji i jači.“ Javna debata je održana 04.04.2019. godine u sali Hotela Doma penzionera na adresi Prve zeničke brigade 1D ZENICA sa početkom u 11.00 časova. Debati su prisustvovali brojni predstavnici civilnog društva, predstavnici javnog i biznis sektora, budući da je glavna tema debate bila rasprava o prilikama i mogućnostima osnivanja socijalnih preduzeća. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učesnicima debate.

U jednoj vrlo konstruktivnoj i kvalitetnoj dvoipočasnovnoj debati donešeni su sljedeći zaključci:

  1. Centar civilnog sektora, kao organizator događaja se obavezao da u narednom vremenskom periodu organizira i osmisli nastavak procesa zauzimanja stava civilnog društva po pitanju uspostavljanja strategije, akcionih planova i zakonskih regulativa kada je u pitanju aktueliziranje osnivanja socijalnih preduzeća.
  2. Skup je bio jednoglasan u konstataciji da i postojeća zakonska regulativa omogućava proces razvijanja i osnivanja socijalnih preduzeća, ali da je nedovoljna da bi bila stimulativna. Iskazana je potreba donošenja posebne zakonske regulative koja će se u osnovi baviti stimulativnim mjerama koje će dozvoliti ekspanziju procesa osnivanja socijalnih preduzeća (kao što su mjere poreskih olakšica, novih poticaja u oblasti zapošljavanja marginaliziranih grupa i sl.).
  3. Kako je naše društvo sa velikim brojem marginaliziranih grupa debatom se došlo do zaključka da su socijalna preduzeća prilike i mjesto kroz koja bi se moglo zaposliti veliki broj te populacije i pri tome dati ozbiljan zamah u zapošljavanju.
  4. Iskazana je potreba jačanja saradnje civilnog društva sa javnim sektorom posebno kada se tiče međusobne saradnje na projektima. Sa jedne strane istaknut je problem koordinacije pri informisanju, blagovremenom predlaganju mjera podrške i saradnje civilnog društva sa javnim sektorom u okviru budžeta svih nivoa vlasti kada je u pitanju finansiranje rada NVO, istaknut je problem prijave projekata prema Evropskoj komisiji i fondovima EU kada je u pitanju uslov sufinansiranja u projektima od strane javnog sektora.
  5. Debatom se iskazala važnost saradnje civilnog društa sa mjesnim zajednicama, kao mjestu gdje se konačno i provode svi projekti nevladinih organizacija. Ta saradnja nije iskorištena kao snaga i šansa za jači razvoj našeg društva.
  6. Ukazano je na na veliki problem niskog stepena kapacitivnosti civilnog društva naročito kada su u pitanju kapaciteti ljudskih resursa da dočekaju procese evropske integracije. Napomenut je i problem nedostatka ljudskih resursa u javnom sektoru kao jedan od glavnih problema nedovoljne komunikacije između civilnog društva i javnog sektora. U tom smislu iskazana je važnost i potreba postojanja kancelarije Centra civilnog društva.
  7. Skup je bio jednoglasan pri iskazivanju važnosti postojanja kancelarije Centra civilnog sektora kao mjesta gdje bi se u budućnosti sublimirali svi navedeni i nenavedeni problemi saradnje civilnog društva i javnog sektora i data je puna podrška radu kancelarije.

CCS u ZDK – direktor Said Bečić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno