Zenica

FOTO: Obilježeno 25. godina rada Filozofskog fakulteta u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Obilježeno 25. godina rada Filozofskog fakulteta u Zenici – Danas je u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, a u prisustvu predstavnika Vlade Zeničko – dobojskog kantona, predstavnika Univerziteta u Zenici, zaposlenika i  mnogobrojnih gostiju, svečano obilježena 25. godišnjica rada ove visokoškolske ustanove.

Odluku o osnivanju Pedagoške akademije u Zenici donijelo je Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine 10. marta 1994. godine. U narednih osam godina Pedagoška akademija u Zenici omogućila je edukaciju potrebnog nastavničkog kadra u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu, ali i na teritoriju Bosne i Hercegovne. Osnivanjem Univerziteta u Zenici 2000. godine Pedagoška akademija postaje članica Univerziteta.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je 2002. godine donijela Odluku o davanju odobrenja za transformaciju dvogodišnjeg u četverogodišnji studij razredne nastave i promjeni naziva u Pedagoški fakultet, a 2013. godine također odlukom Vlade Zeničko – dobojskog kantona, fakultet je promijenio naziv u Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.

Na Filozofskom fakultetu nastava se trenutno izvodi na ukupno sedam odsjeka na dva ciklusa studija.

Posebno mjestu u radu ovog fakulteta zauzumaju uspješni studenti na svim poljima. Važno je istaći nekoliko aktivnosti: organizacije debata, panel diskusija, likovnih radionica, poetskih večeri, izložbi, izdavanje časopisa i snimanje filma na njemačkom jeziku.

„Filozofksi fakulet nije dostigao svoj maksimalni nivo rada i djelovanja, a pred nama je mnogo posla kako bi se ta misija u potpunosti ispunila, a pojedini koraci ka ostvarenju tog cilja su već poduzeti“ istakla je danas prof.dr.sc. Memnuna Hasanica, dekan Filozofskog fakulteta.

„Meni je jako drago da sam učestvovao u procesu razvitka Filozofskog fakulteta od onih najranijih dana. Bio sam učesnik izrade Elaborata o transformaciji Pedagoškog fakulteta u Filozofski i Elaborata o osnivanju odsjeka za kulturalne studije. Drago mi je da sam dio ovog tima niz godina i svakako Filozofskom fakultetu čestitam godišnjicu i želim im da nastave razvoj“ su riječi prof.dr.sc. Spahije Kozlića, ministra Ministarstva za obrazovanje , nauku, kulturu i sport Zeničko – dobojskog kantona.

Na kraju svečanosti uručene su i prigodne zahvalnice onima koji su od početka rada fakulteta doprinijeli njegovom radu i razvoju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno