Kultura

Zajednički program Opće biblioteke i BNP Zenica: sjećanje na glumca, slikara i pjesnika Salku Avdića

Zajednički program Opće biblioteke i BNP Zenica: sjećanje na glumca, slikara i pjesnika Salku Avdića – Opća biblioteka u Zenici i Bosansko narodno pozorište Zenica, u okviru Mjeseca knjige i Noći teatra na Maloj sceni BNP Zenica upriličili su Omaž Salki Avdiću.

Salko Avdić, glumac, slikar i pjesnik, rođen je 1948. godine u Bileći. Bio je glumac nekadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica, potom član Putujuće trupe Seada Arslanagića, a tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu umjetnički rukovodilac u Kulturno-umjetničkoj četi 3. koprusa Armije RBiH.

Glavni dio prigodnog sjećanja na Salku Avdića bila je premijera krakog filma “Tri brata” za koji je scenario napisao ratni reporter i dopisnik Radio Sarajeva iz Gornjeg Vakufa Akif Agić. Avdić je bio narator u u ovom kratkom filmu za koji je muziku uradio Ahmet Šabić, a za montažu se pobrinu Mirsad Mujkić.

Film je urađen još 1994. godine, ali je prvo javno prikazivanje imao u Zenici u okviru programa kojim je obilježeno dvadeset godina od smrti Salke Avdića. Agić je najavio i dovršetak dokumentarno-igranog filma “Mumin”. Taj film, u kojem glavne uloge tumače Salko Avdić i Sabina Kulenović, započet je prije više od 20 godina, ali još nije završen.

Ljubitelji pozorišta u Zenici pamte Salku Avdića po zapaženim ulogama, saborci po pjesmama i izuzetnom duhu, a mali broj njegovih prijatelja zna da je bio i slikar, te saradnik Radio Sarajeva.

Salko Avdić umro je u Zenici 26. novembra 1997. godine u 49. godini života.

M. Kasap

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem