Zločini

Zajednička osuda članova OMS u Zenici povodom provala u zeničke Bogomolje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovani, Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici – Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje provalu i obijanje pravoslavne kapele Pokrova Presvete Bogorodice u zeničkom seoskom naselju Osojnica, prilikom čega je načinjena znatna materijalna šteta nastala otuđenjem crkvenog zvona. Iz komunikacije sa nadležnim sveštenikom protojerejom Markom Malešom, parohom
zeničkim, saznajemo da su vjernici prilikom obilaska kapele uočili tragove obijanja i krađe i da nisu uočeni tragovi skrnavljenja svetinje, te se tragom ove činjenice može pretpostaviti da se radi o koristoljublju. Crkveno zvono na kapeli u Osojnici bilo je poklon Općine Zenica, ovoj obnovljenoj pravoslavnoj bogomolji.

Članovi zeničkog Odbora – predstavnici tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava sa zabrinutošću ističu povećan broj provala u sakralne objekte u našem gradu. Tako je u toku mjeseca ramazana obijena zenička Sultan-Ahmedova Čaršijska džamija, prilikom čega je otuđena značajna suma novca od priloga vjernika.

Zajedničkom osudom želimo iskazati nultu stopu tolerancije za svako skrnavljenje ili uzurpiranje bilo čije svetinje ili bilo kojeg čovjeka. Stoga, očekujemo da cijela zenička javnost osudi ove događaje, te još jednom podsjećamo da su džamije, crkve i sinagoge mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra. Bogomolje imaju svoju bazičnu, eshatološku, sabirnu i duboko emotivnu dimenziju i to uvijek trebamo svi imati na umu.

Nadležne policijske i pravosudne organe pozivamo da učine sve kako bi se pronašli počinioci i u skladu sa zakonom sankcionisali, te se time poslala jasna poruka da se u svetinje ne smije dirati.

ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU U ZENICI



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno