Zenica

Zahvaljujući saradnji UNDP-a i Grada Zenica, naselje Sviće dobilo javnu rasvjetu

Zahvaljujući saradnji UNDP-a i Grada Zenica, naselje Sviće dobilo javnu rasvjetu  – Simboličnim presijecanjem vrpce gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i zamjenica predsjednika Mjesne zajednice Ričice Ferida Cogo danas su u funkciju pustili rasvjetu u naselju Sviće i u ulici Hadžilojina (Hećin sokak). Mjesna zajednica Ričice krajem 2017. godine sa projektom “Izgradnja javne rasvjete u naselju Sviće” aplicirala je na javni poziv Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). Riječ je o pozivu, koji UNDP upućuje svim jedinicama lokalne samouprave u BiH, s ciljem realizacije projekata od značaja za mjesnu samoupravu, a koji se realizuju na osnovu sufinansiranja između UNDP i partnerskih općina / gradova u BiH, po principu 70% učešća u sredstvima UNDP i 30% učešća u sredstvima općina, odnosno grad.

Projekat “Izgradnja javne rasvjete u naselju Sviće” koštao je ukupno 22.100 KM, gdje je Grad Zenica učestvovao sa 30% sredstava. Na postojećim stubovima javne rasvjete u naselju Sviće postavljeni su novi kablovi i 62 rasvjetna tijela. Ukupna dužina ove javne rasavjete iznosi oko tri kilometra. U sklopu ovog projekta izvršena je i dogradnja javne rasvjete u ulici Hadžilojina, gdje je postavljeno šest stubova i rasvjetnih tijela.

Ovim vidom saradnje između UNDP-a i Grada Zenica, te maksimalnim zalaganjima Savjeta Mjesne zajednice Ričice riješen je dugogodišnji problem nedostatka osvijetljenosti u naselju Sviće, a na veliko zadovoljstvo mještana ovog naselja.

“Prijateljima iz UNDP-a zahvaljujem se na još jednom kvalitetnom projektu kojeg smo zajednički realizovali na području Zenice. Zahvaljujem se i građanima na strpljenju jer je bivša vlast davno rasvjetu trebala dovesti u sva naselja. Međutim, kako sam i obećao, do kraja ovog mandata svim mjesnim zajednicama na području Zenice osigurat ću da imaju kvalitetne saobraćajnice, javnu rasvjetu i vodu. Podrška UNDP-a projektima na području Zenice mnogo nam znači, isto kao što je i ova nova rasvjeta od nemjerljivog značaja za mještane Svića. Obećavam vam da ćete dobiti i novi asfalt čim kamioni izvođača radova na ovoj trasi koridora Vc za gradnju ne budu koristili puteve u ovom naselju”, okupljenim građanima u renoviranom društvenom domu rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U svom govoru gradonačelnik Zenice pohvalio je angažman dvojice bivših predsjednika MZ Ričice, koji više nisu među živima, te su ovom prilikom proučene fatihe Arslanu Softiću i Muameru Muračeviću.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem