Info

Zahtjev za formiranje stručnog tima kao pomoć u redovnom radu osnovnih i srednjih škola na području Grada Visokog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Roditelji osnovnih i srednjih škola sa područja Visokog zahtjevaju formiranje stručnog tima od nadležnih u ZDK.

PREDMET: Zahtjev za formiranje stručnog tima, u sastavu: psiholog, defektolog, logoped  i socijalni radnik, kao pomoć u redovnom radu osnovnih i srednjih škola na području Grada Visokog

Poštovani,

Obraćamo Vam se kao neformalna skupina naprijed navedenih kolektiva u sastavu direktora, članova Vijeća roditelja i Školskog odbora, radi razmatranja i realizacije uvođenja stručnog tima u osnovne i srednje škole na području Grada Visokog, a koji bi činili radnici sljedećih zanimanja: defektolog, logoped, dva psihologa (gdje bi jedan imao primarni domen rada u osnovnim, a drugi u srednjim školama), i socijalni radnik. Potrebu za formiranjem jednog ovakvog tima vidimo u sve prisutnijim problemima i izazovima sa kojim se u svakodnevnom radu susreće i nastavno osoblje, ali i djeca (kako ona kojima je pomoć potrebna, tako i preventivno kompletna populacija osnovnih i srednjih škola). Iz dana u dan javljaju se nove okolnosti koje stvaraju izazove i probleme u nesmetanom i pravilnom radu, odgoju, usmjerenju i nadzoru djece kroz krovne obrazovne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja. Upoznati smo da prema trenutnim pedagoškim standardima uvođenje naprijed traženih stručnih lica podrazumijeva normativno uređene procedure gdje je potrebno (prema broju školske djece i defektiranih slučajeva), ispuniti uslove za upošljavanje stručnih lica u pojedinačnim školama. Smatramo da ovakvo kruto navedene standarde u praktičnoj realizaciji teško uspijevamo zadovoljiti budući da je za iste potrebna potvrda licenciranih ustanova, a za što se veliki broj roditelja ne odlučuje zbog složenih procedura i stvaranja stigma kod  djece. Dešava se da djeca sa vidnim defektima nemaju prilagođene planove, niti pomoć u radu, a zbog naprijed navedenih procedura i uslova, u praksi se dešava da štetu trpi cjelokupan obrazovni sistem, i to: nastavnici koji imaju svakodnevne poteškoće u organizaciji i realizaciji nastave, učenici kojima je stvarna pomoć potrebna, kao i ostala djeca na koju se negativno reflektuje uspjeh u ispunjavanju zadatih planova i programa. Svrha realizacije ovog Zahtjeva je pomoć djeci kojima je to potrebno, ali i preventivno djelovanje na kompletnu populaciju osnovaca i srednjoškolaca koji se u izazovnim vremenima svakodnevno susreću sa novim trendovima na koje teško može odgovoriti i nastavno osoblje, ali i roditelji kao pojedinci.

Inicijativa formiranja tima sa stručnim licima bi se realizovala na način da resorne institucije odobre formiranje istog, te u saradnji sa osnovnim i srednjim školama preciziraju dinamiku rada i posjeta. Naš prijedlog je jedna škola – jedan dan, gdje bismo imali proporcionalno raspoređen stručni tim u svakoj školi. Također, ovo smatramo prijelaznim rješenjem, odnosno, do mijenjanja pedagoških standarda i upošljavanja naprijed navednih stručnih lica u regularan radni odnos u školama. Drugim riječima, traženi stručni tim predstavlja prijelazno rješenje do izrade novih kriterija za upošljavanje psihologa (koji neće biti stigmatizirajući!), i to u svakoj osnovnoj i srednjoj školi, i koji neće podrazumijevati određeni broj djece sa utvrđenim defektima od nadležne socijalne ili zdravstvene ustanove u svakoj pojedinačnoj školi. Kao rezultat ćemo dobiti dugoročnu prevenciju i vršnjačkog nasilja, ali i mnogih drugih destruktivnih ponašanja, što svakako i jeste cilj.  Pored toga, izmjena standarda za upošljavanje prvensteveno psihologa, ali i logopeda i defektologa, omogućit će i učenicima i nastavnom osoblju puno kvalitetniji rad, kao i prevenirati nadolazeće izazove u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Cijeneći aktivnu problematiku na terenu, molimo vas da ovo pitanje uzmete u hitnu proceduru rješavanja i odlučivanja, te da pozitivno odlučite po upućenom Zahtjevu.

Za eventualne dopune i neposredne kontakte, budite slobodni obratiti se Vijeću roditelja Osnovne škole Safvet-beg Bašagić Visoko.

Lijep pozdrav,

Visoko, decembar 2023. godine

PRILOG: Lista potpisa prema navedenim školama

  1. VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA
  2. SKUPŠTINA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA
  3. MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK
  4. MINISTARSTVO ZA RAD, SOCIJALNU POLITIKU I IZBJEGLICE ZDK
  5. PEDAGOŠKI ZAVOD

Vijeće roditelja, direktori škola, predsjednici Školskih odbora za:

  • Osnovna škola “Safvet-beg Bašagić” Visoko
  • Osnovna škola “ Kulin ban” Visoko
  • Osnovna škola “ Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno, Visoko
  • Osnovna škola “Mehmedalija Mak Dizdar” Dobrinje, Visoko
  • Osnovna škola “Alija Nametak” Buci, Visoko
  • Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” Moštre, Visoko
  • Osnovna škola za muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović”, Visoko
  • Gimnazija ‘’Visoko’’,Visoko
  • Mješovita srednja škola “Hazim Šabanović” Visoko
  • Medresa “Osman efendija Redžović” Veliko Čajno, Visoko
  • Franjevačka klasična gimnazija, Visoko


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno