Info

Reagovanje menadžmenta Univerziteta u Zenici na istupe premijera ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Menadžment Univerziteta u Zenici do sada nije reagovao na neistine koje je u medije iznosio Premijer ZDK prije svega uvažavajući činjenicu da su u toku bili pregovori o kolektivnom ugovoru između Osnivača i Sindikata za osnovno, srednje i visoko obrazovanje ZDK. Drago nam je da je ipak došlo do potpisivanja istog na obostrano zadovoljstvo.

Zbog toga što su u medijski prostor iznesene netačne tvrdnje koje za posljedicu imaju narušavanje ugleda Univerziteta u Zenici, prisiljeni smo da se na ovaj način obratimo javnosti u cilju iznošenja istinitih i tačnih navoda i demantovanja proizvoljnih, zlonamjernih i tendencioznih tvrdnji.

Kao prvo smatramo da je bitno da se javnost upozna zbog čega je ovo radio premijer ZDK prema Univerzitetu u Zenici odnosno instituciji u kojoj je imenovani također angažovan kao nastavnik?

Senat Univerziteta je na prijedlog menadžmenta donio odluku kojom se svim spoljnim saradnicima ograničava angažman na maksimalan broj od 150 časova za akademsku godinu. Taj broj časova predstavlja normu za nastavnika koji se nalazi u radnom odnosu na Univerzitetu. Do donošenja ovakve Odluke Senata, spoljni saradnici su imali veći broj časova, ali se postavilo pitanje kvaliteta održavanja nastave, jer su spoljni saradnici u pravilu angažovani u drugim institucijama. Tako je na primjer i Premijer Nezir Pivić imao zasnovan radni odnos u punom radnom vremenu kao zamjenik ministra pravde BiH, a u isto vrijeme je držao i naplaćivao preko 400 časova i učestvovao u radu više komisija na Univerzitetu u Zenici te je po tom osnovu na godišnjem nivou dobijao preko 20.000,00 KM odnosno za osam godina mandata oko 200.000,00 KM. Budući da je navedenom odlukom Senata pomenuti honorar znatno smanjen, pretpostavljamo da se u ovome nalazi motiv za osvetu UNZE, s tim da ovakav vid postupanja predstavlja zloupotrebu dužnosti premijera.

Bez obzira na lažne optužbe da radimo na ivici zakonitosti, ističemo da menadžment svoje aktivnosti vodi isključivo u skladu sa važećim propisima. Važeći propisi podrazumijevaju između ostalog i autonomiju Univerziteta, tj. političku nezavisnost,  što je potvrđeno i odlukama Ustavnog suda BiH. Na osnovu tih presuda, Skupština ZDK je već u dva navrata morala mijenjati svoj kantonalni zakon za čije odredbe se utvrdilo da su neustavne i kojima je pokušano izvršiti politički utjecaj na Univerzitet. Statut Univerziteta je donesen u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH i smatramo da to nije nezakonito djelovanje nego poštivanje Ustava BiH i hijerarhije pravnih propisa.  Nezakonitost mogu utvrditi samo nadležni sudovi i tužilaštva, kao nezavisni organi.

Univerzitet se proziva i za prekomjerno trošenje novca za reprezentaciju u 2023. godini. Ističemo da je u dva navrata na Univerzitet dolazila budžetska inspekcija po tom osnovu pri čemu je konstatovano da nije bilo krešenja Zakona o izvršenju budžeta. Sva stredstva su iskorištena isključivo za: organizaciju promocije Univerziteta, organizaciju okruglih stolova i konferencija, svečanu promociju studenata, dane otvorenih vrata, svečane akademije, itd.

U vezi sa funkcionalnim dodacima nastavnicima koji su bili cilj osporavanja Premijera ZDK, ističemo da isti postoje na svim univerzitetima u BiH, a do sada ni u ZDK te funkcionalne dodatke niko nije osporavao. Riječ je o već stečenim pravima koja podrazumijevaju dodatni rad i dodatnu odgovornost. Da se usvojio  predloženi kolektivni ugovor od strane Osnivača kojim se ukidaju funkcionalni dodaci, veći broj nastavnika ne bi imao nikakvo povećanje, već smanjenje plate s obzirom da ne bi imali funkcionalni dodatak. Ovakvim postupanjem, ne samo da bi smo pristali na smanjenje plate u momentu kada se plate svima povećavaju, već bi smo doveli u pitanje redovno funkcionisanje Univerziteta s obzirom da je realno za pretpostaviti da niko te funkcije bez dodatne naknade ne bi htio obavljati, što upravo u ovom momentu predstavlja veliki problem jer se Univerzitet u Zenici nalazi u procesu reakreditacije.

Premijer ZDK mijenja teze i uporno iznosi neistine kako je menadžment zahtijevao procentualno povećanje plata što nije tačno. Linearano povećanje plata svim zaposlenicima je usaglašeni stav sindikata sa bivšom vladom ZDK. Pozivamo premijera ZDK da objavi bilo kakav dokaz da je menadžment insistirao na procentualnom pevećanju plata i ako nema dokaza, neka prestane obmanjivati javnost.

Ono što nama predstavlja najveći problem jeste činjenica da vlast pokušava narušiti odnose unutar Univerziteta kroz lažno nametanje teza da smo mi protiv linearnog povećanja plata i da se brinemo samo o ličnom interesu menadžmenta. Naime, mi smo kao Univerzitet učinili sve da zaposlimo mlade ljude (asistente) i da im damo priliku da se razvijaju na jednoj renomiranoj instituciji, a koliko je nama poznato, Sindikat UNZE se izborio i za to da ti asistenti budu oslobođeni plaćanja magistarskog i doktorskog studija.

Poptuno je netačna tvrdnja da Upravni dobor ne dobija potrebne podatke o radu UNZE. Redovno, a konkretno prije prije 3 mjeseca smo Predsjedniku UO za izradu devetomjesečnog izvještaja dostavili u roku 2 dana sve tražene podatke: analitičke kartice iz bruto bilansa, kopije putnih naloga, kopije faktura za reprezentaciju itd. Izvještaji o poslovanju Univerziteta u Zenici do 2023. godine su usvojeni od strane Upravnog odbora Univerziteta u Zenici, Vlade ZDK i Skupštine ZDK.

Posebno ističemo da su u potpunosti izneseni proizvoljni navodi o pritisku i mobingu nad nastavnicima i asistentima, bez navođenja u kojem konkretnom obliku i u odnosu na koju konkretnu osobu. Upravo suprotno tome, nastavnici, asistenti i ostali zaposleni na UNZE imaju obezbjeđena puna prava i slobode, u skladu sa relevantnim propisima, a isti odnos i zakonitu praksu preporučujemo i drugim institucijama i zvaničnicima ZDK.

Na  kraju pozivamo premijera ZDK da prihvati činjenicu da je visoko obrazovanje od posebnog značaja za društvo i da poštuje akademske slobode koje su zagarantovane Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH i da prestane iznositi neistine koje samo mogu donijeti štetu ovoj instituciji.

MENADŽMENT UNIVERZITETA U ZENICI



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno