Naše

Zagreb dobija prvi, Zenica već godinama ima podzemne kontejnere za otpad, a nadležni i dalje apeluju na pravilno korištenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je jučer (utorak) da se u Masarykovoj ulici u ovom gradu postavlja prvi podzemni spremnik za otpad. Riječ je o jednom od pilot projekata doniranih spremnika od različitih proizvođača, dok je javna nabava u toku kako bi se testirale različite vrste. Ponovio je da će se podzemni spremnici postavljati u centru grada, što će trajati od šest mjeseci do godine dana. Također će se postavljati polupodzemni spremnici koji bi zamijenili “zelene otoke”, objavio je Poslovni.hr.

Ono što je zanimljivo je da Zenica već nekoliko godina ima podzemne spremnike za smještanje otpada, a do danas ih je na različitim lokacijama instalirano više od pedeset (50). Cilj komunalnog preduzeća ALBA i Gradske uprave Zenica je da se sva moguća kontejnerska mjesta u užem dijelu grada zamijene sa podzemnim kontejnerima koji su se pokazali vrlo efikasnim, s obzirom na brojne prednosti (bezbjedni i praktični, štedi se prostor, higijenski i sanitarni itd.). Sistem podzemnih kontejnera omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada što će značajno doprinijeti unapređenju higijene i životnih uvjeta za stanovnike.

U svaki od postavljenih kontejnera može se odložiti po tri kubika otpada, što zamjenjuje devet običnih kontejnera. Zamjena dosadašnjih kontejnera podzemnim sa sobom nosi i manju potrošnju vremena, vozila, ljudstva, opreme i energenata tj. višestruko smanjenje emisije CO2, s obzirom da se zbog svog kapaciteta ovakvi kontejneri rjeđe prazne. Samo pražnjenje traje do dvije minute i zahtjeva jeftinije vozilo kao i samo jednog operativca. Sistem ne zahtjeva preinake na vozilima. Pražnjenje podzemnih kontejnera nije uvjetovano pristupnim putem, pa neuredno parkirana vozila ne ometaju operaciju pražnjenja. Kako se otpad nalazi ispod zemlje onemogućeno je njegovo raznošenje ali i širenje eventualnih zaraza. Zahvaljujući ovoj metodi selektivnog odlaganja otpada naselja mogu biti mnogo ljepša i urednija, bez pojave neprijatnog mirisa.

I ovu priliku koristimo da na naše sugrađena apelujemo da odvajaju svoj otpad, te da ne odlažu miješani komunalni otpad u posude predviđene za papir/PET kako bismo zajednički učinili našu životnu sredinu čišćom, ljepšom i zdravijom. Također, od građana očekujemo da ulože minimalne napore i otpad odlažu na, za to predviđena mjesta, te sopstveni životni prostor, dvorišta ili neposrednu blizinu svojih zgrada održavaju urednim i uređenim. Također, pozivamo sugrađane da otpad ne ostavljaju pored polupraznih spremnika na otvorenom, čime omogućavaju raznošenje otpada od strane životinja bez nadzora i uništavanje bližeg i šireg okoliša.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno