Naše

Šta će biti sa travnjakom Bilinog i da li su nadležni svjesni koliko gubimo odlaskom reprezentacije iz Zenice?

Podijeli ovu vijest:

U namjeri da provjerimo i fotografijom dočaramo stanje u kojem se nalazi stadion Bilino polje, jutros je fotoreporter Zenicabloga zabilježio angažman radnika zeničke ALBE na terenu. Provjerili smo. Ova kompanije je punih osam mjeseci održavala teren, čekajući da se potpiše ugovor o održavanju terena za 2022. godinu sa Gradom. I pored troškova radnika, mašina, repromaterijala i rada, koji se kreću u desetinama hiljada KM, posebno uvećanih u aktuelnoj ekonomskoj situaciji, teren se nije napuštao jer, stručnjaci to mogu potvrditi, jer samo jednomjesečno neodržavanje terena uzrokuje višestruke troškove i višemjesečno “popravljanje učinjene štete”. To podrazumijeva i zalijevanje terena u ljetnim mjesecima, i sve što uz to ide, uključujući čak i samu vodu, koju plaća onaj ko održava teren.

Na kraju, gubici su bili takvi da se nakon više upozorenja mašine i radnici povukli sa terena 1. septembra. Ubrzo je sazvan sastanak u Gradskoj upravi, saznaje Zenicablog, gdje obeećano raspisivanje tendera, koji se navodno “kiseli” mjesecima u nadležnim službama. ALBA je odlučila da ipak pripremi teren za večerašnji susret NK Čelik, mada nije izvjesno da će to učiniti za nadolazeće utakmice FK Sarajevo i posebno Reprezentacije BIH, jer to podrazumijeva znatno veći i ozbiljniji angažman, ali i troškove.

Gradska uprava Grada Zenica, nakon što je kompanija “ALBA” Zenica 1. septembra zvanično prestala održavati teren Stadiona “Bilino polje”, danas je objavila javni poziv za izbor ponuđača za održavanje zelene površine na tom zeničkom stadionu. Tender je raspisan za održavanje ukupne travnate površine od 10.540 kvadratnih metara, a ugovor s odabranim izvođačem radova bit će potpisan na period od tri godine. Okvirna procijenjena vrijednost sporazuma je 348.600 KM bez PDV-a.

Nogometni klub Čelik je, prije dva dana, u saopćenju za javnost naveo da su “zbog nemara Gradske uprave” u opasnosti da ostanu bez održavanja travnjaka, jer ugovor za ovu godinu, kako je potvrdio direktor Nogometnog kluba Čelik Emir Ćerim, nije s tom kompanijom potpisan ni nakon osam mjeseci od isteka prethodnog ugovora.

-Poznato je da Grad Zenica nije utrošio nijednu marku u postavljanje travnjaka, da je prilikom rekonstrukcije Stadiona ‘Bilino polje’ sve platio Nogometni savez Bosne i Hercegovine, a da je Grad Zenica imala obavezu samo da održava teren. ‘ALBA’ je svih proteklih godina održavala teren te potpisivala ugovor s Gradom. Međutim, ove godine ugovor nije potpisan i oni su nam poslali obavijest da su prinuđeni prestati obavljati taj posao. Time je ugrožen teren, a samim time i dovedeno u pitanje da li će naša reprezentacija, koja 23. septembra na našem stadionu igra protiv Crne Gore, imati teren zadovoljavajućeg kvaliteta – istakao je Ćerim.

To zeničko komunalno preduzeće, napominje, ipak im je izašlo u susret te je pripremilo teren za večerašnju utakmicu Čelika protiv jelaškog Borca u okviru Druge lige Federacije BiH – grupa Centar, ali i utakmice koju će u nedjelju navečer na tom stadionu igrati Sarajevo i Široki Brijeg, u okviru Mtel Premijer lige BiH.

-Da, tačno je da smo 1. septembra prestali održavati teren na Bilinom polju, jer zaista više nismo mogli trpiti troškove. Samo su, recimo, troškovi za vodu iznosili oko 10.000 KM. Mi smo iscrpili sve svoje mogućnosti u iščekivanju potpisa novog ugovora, jer nam je početkom godine usmeno rečeno da je naša ponuda prihvaćena te da će se pristupiti potpisu novog ugovora. Međutim, novi ugovor nije nikada potpisan – istakao je predsjednik Uprave preduzeća “ALBA” Zenica Damon Karić.

On navodi da su svih proteklih godina na vrijeme slali ponude Gradskoj upravi Grada Zenica, koja je te ponude, uglavnom, i prihvatala. Nekada su vršili samo “male korekcije”.

-Osim što nismo dobijali poziv za potpis novog ugovora, ljetos smo dobili i informaciju da će biti raspisan tender. Naravno, mi se slažemo i s takvom procedurom izbora izvođača, ali ni tender nije raspisan sve do danas. Mi ćemo se, ipak, potruditi da makar pripremimo teren još i za utakmicu reprezentacije – najavio je Karić. S obzirom da će se prijave na tender primati do 7. novembra, a što bi vjerovatno značilo kako će ugovor važiti tek od iduće godine te da im neće biti pokriveni ovogodišnji troškovi, ističe kako nije siguran da će dobiti saglasnost njemačkih vlasnika preduzeća da do kraja godine održavaju teren na trošak preduzeća. Gradska uprava Grada Zenica, o nastaloj situaciji i saopćenju iz NK Čelik, još uvijek nije objavila svoj stav.

Ono što zabrinjava jeste nemar prema NK Čelik i samom stadionu od strane dijela Gradske uprave. Nije poznato da li je dio nadležnih svjestan šta znači gostovanje reprezentacije (a i drugih klubova) na Bilinom. Ugostitelji, trgovine, hoteli, pa i privatni smještaj, a s njima i država, Grad, inkasiraju desetine hiljada KM. Iako nije pravno utemeljeno, čak i gradsko preduzeće za parkinge inkasira hiljade KM od parkiranja vozila na “ad-hoc” parkinzima na više lokacija.

U doba kad Nogometni savez BIH finansira izgradnju više hibridnih terena u cijeloj BIH, a lokalne vlasti po gradovima se utrkuju u uređenju infrastrukture stadiona, postoji realna opasnost da NS BIH “prelomi” i utakmice održava u drugom gradu BIH. Nenadoknadiv gubitak da nekoliko puta godišnje Zenica bude centar BIH u kojoj desetak hiljada ljudi iz dijaspore i svih krajeva BIH bude najmanje dan, a nekad i dva dana u našem gradu, biće na dušu osoba koje, osim što ne rade svoj posao, ujedno i ne razmišljaju o gradu u čijoj administraciji rade.  Zenica treba i mora učiniti sve da Reprezentaciju zadrži na Bilinom, a ovakvi bezobzirni i bahati postupci ne idu u tom pravcu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno