Naše

Zagađenje zraka – ima li razlika?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Zagađenje zraka – ima li razlika? – Dana 19.02.2019.g.u upravi grada Zenice je održan sastanak povodom prezentacije i ocjene stanja izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Mittal-a, na kojoj su bili prisutni predstavnici uprave Mittala, Feder. ministarstva okoliša, Ministarstva okoliša ZDK, Feder. inspekcije, gradske uprave, fondacije Peace Nexus i Eko foruma Zenica. Pošto kao i uvijek postoje razlike u tumačenju stepena izvršenja zadatih obaveza, o tom dijelu ćemo pričati neki drugi put.
Činjenice koju mogu svakodnevno provjeriti i vidjeti građani ne moramo posebno napominjati a svjedoci smo da i dalje nema evidentnih poboljšanja počevši od svakodnevnih prekoračenja i SO2, prašine i metalne prašine a o ostalim polutantima koji se ne prikazuju da i ne pričamo. Razlika je samo što ove godine ne bi proglašena ni jedna epizoda uzbune mada su se u nekoliko navrata stekli svi uslovi i za to.
Pri kraju sastanka neki primjetiše da je veliki uspjeh što na ovaj način pratimo i izvršenje obaveza i otvoreno pričamo o tome. Mada Eko forum otvoreno priča evo već preko 10 godina o istoj temi moramo priznati prilično uprazno, zaključak je da fantastično radimo ono što vlastima i Mittalu najviše odgovara – pričamo do besvjesti. Poslije naših odbijenih tužbi u tužilaštvu ZDK pa Kantonalnom tužilaštvu KS, vlast i institucije su otvoreno zauzele stav, čije posljedice trpe građani u čitavoj BiH. Rezultat je zadnje mjesto po stanju zaštite okoliša i prvo mjesto po broju umrlih u Europi, a drugo u svijetu. To su činjenice koje nećemo ponavljati jer ih svi znaju ali se ne prihvataju posljedice i odgovornost za katastrofalno stanje.
O detaljima rasprave možda neki drugi put, a ovdje ćemo napomenuti jednu stvar koja je potekla kao ideja iz Eko foruma – da se na ekranu RTV Zenica prikazuju podaci o zagađenosti zraka sa područja grada Zenice. Slušajući medije i stalnu medijsku kampanju o zagađenju zraka u BiH, vrlo često se na prvom mjestu spominje Sarajevo. Iako bi trebale biti poznate neke činjenice, izgleda da ih opet moramo ponavljati.
 – za razliku od drugih, u Zenici postoji jedina željezara u BiH, dakle metalurška postojenja za proizvodnju gvožđa i čelika,
 – u Zenici i Lukavcu postoje jedine dvije koksare, koje proizvode metalurški koks,
 – Tuzla, Kakanj i još po neki imaju termoelektrane, Lukavac ima fabriku sode,
 –  tek poslije ovog, svi imamo postojenja za zagrijavanje stanova i javnih objekata,
 – svi imamo automobile i gradski prevoz, čevabdžinice, loženje cipela, PVC flasa itd.,
 – Sarajevo jedino ima tramvaj i trolejbuse,
 – Sarajevo jedino ima u največoj mjeri izgrađenu infrastrukturu za plin i plinsko grijanje.
Imajući u vidu ove napomene, sva zagađenja zraka možemo podijeliti u tri osnovne grupe i to :
1.  Grupa plinova i čestica koj se u pravilu javljaju kod bazne analize kvaliteta zraka zraka a to su : SO2, NO2, NOx, NO, CO,              CO2, O3 i lebdeće čestice prašine i čadži,
2.  Grupa poliaromatskih ugljovodoničnih  jedinjenja koja se javljaju u pravilu kod proizvodnje koksa u koksarama, a to su: benzol, benzen, benzo-a-piren, dioksin, furan i sl. Sva ova jedinjenja su izrazito toksična, kancerogena i u najmanjim  količinama uzrokuju čak i genetske promjene na ljudskom organizmu,
3.  Grupa teških metala koja se najčešće javljaju pri metalurškim prcesima od kojih su neki evidentno u grupi otrova kao arsen, cadmij, živa, olovo. Njima treba pridodati bakar, zink, kobalt, mangan, željezo, molidben i sumpor.
Grad Zenice je jedini zagađen sa sve tri grupe polutanata, od toga iz grupe 2 i 3 i u česticama prašine PM 10 i PM2,5, a iz grupe 3 i svo gradsko i okolno poljoprivredno zemljište.
Grad Tuzla ima zagađenja iz grupe 1, i poneko iz grupe 3,
Grad Sarajevo ima samo zagađenja iz grupe 1,
Grad Lukavac ima zagađenja iz grupe 1 i 2.
Grad Kakanj ima zagađenje kao i Tuzla iz grupe 1. Ostale gradove ovdje nećemo spominjati.
Prema tome, kada vam mediji ili neko iz institucija u Sarajevu kažu da su oni najzagađeniji grad u BiH, molim vas da bar razmislite. Naravno da se neko može ugušiti u 100% dima iz čevabđinice ili poljskog WC-a ali neke stvari jednostavno nisu uporedive. Kada našim drugovima i prijateljima iz Eko akcije u Sarajevu damo primjedbu da se indeks kvaliteta zraka ne može svoditi samo na prašinu, recimo PM 10 a ne gledati recimo količinu sumpora koja je tada u Zenici veća 5 puta a da ne spominjemo ostale elemente, jednostavno nije ispravan taj model preračunavanja indeksa prema samo jednom polutantu.
Otuda i negodovanje građana Zenice kojeg će sigurno ubuduće biti i više zbog ovakvih nelogičnosti., jer će moći kontinuirano pratiti stanje zagađenja zraka svaki sat u Zenici. Zenici i zeničanima zaista nije stalo do te “titule” jer od nje nemamo ništa. Kada nam tužilaštvo u našem gradu nije dalo za pravo onda zaista ništa ne očekujemo ni od države ni od Sarajeva. Ali nam je stalo do objektivnosti i shvatanja stvarne situacije koju niko normalan ne bi poželio. A kad jednom postanemo objektivni, odgovorni sa osjećajem krivice za stanje u kakvom smo, možda zaista počnemo raditi u interesu građana svakog grada.
Za Eko forum – Alibegović Zlatan


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno