Naše

Zagađenje zraka u Zenici: porazni rezultati

Zagađenje u Zenici
Zagađenje u Zenici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zagađenje zraka u Zenici: porazni rezultati – Pred vijećnicima Gradskog vijeća Zenica u četvrtak će se naći Izvještaj o stanju zraka za prvo polugodište i ovogodišnji trendovi zagađenja. Rezultati mjerenja pokazuju značajna prekoračenja “tolerantnih vrijednosti”, i to prema standardima iz Pravilnika na nivou Federacije, koji je značajno tolerantniji od evropskih propisa.

Zagađenje u Zenici

Tako je u zeničkom naselju Tetovo zabilježeno 55 dnevnih i 230 satnih prekoračenja nivoa SO2 (sumpordioksid), 83 dnevna prekoračenja PM10 (lebdećih čestica prašine). Nije puno bolje ni na preostala dva mjerna mjesta, jer je u centru grada zabilježeno 46 satnih i 34 dnevna prekoračenja SO2 i 55 dnevnih prekoračenja PM10. U Radakovu, najudaljenijem od industrijske zone grada i velikih zagađivača, mjerni uređaji su zabilježili čak 164 satna i 55 dnevnih prekoračenja SO2 i 54 dnevna prekoračenja PM10.

Ipak, najpogubniji po zdravlje Zeničana je podatak o “epizodi uzbune”, (nivo SO2 tri ili više sati zaredom iznad 500 mikrograma po kubnom metru zraka). Prag “uzbune”, kada se trebaju izdati posebna naređenja za ponašanje građana, industrije, škola i vozila, u Radakovu i Tetovu za pola godine je pređen po 14, a u centru grada dva puta!

Zagađenje zraka- Sumirajući satne, dnevne i polugodišnji izvještaj, zaključeno je da su pređene satne, dnevne i koncentracije “uzbune” višestruko veće od nivoa koji su dozvoljeni i to i za sumpordioksid i lebdeće čestice, a u Tetovu je to čak i 15-20 puta. Tako su se Zeničani i ove godine nagutali prašine, te sumpordioksida u količinama koje su propisane za višegodišnji period.

– Prisutan je visok sadržaj željeza u lebdećim česticama, te kadmija, željeza i cinka u taložnom prahu. Gotovo na svim mjernim mjestima oko željezare utvrđen je porast kadmija i željeza u taložnom prahu u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izvještaju Instituta.

Nije ništa bolje stanje ni sa rezultatima zagađenja tla. Metalurški institut “Kemal Kapetanović” objavio je dosadašnje rezultate svojih mjerenja, a prema tim navodima, nivo zagađenja tla taložnim prahom već je prešao dozvoljene polugodišnje granice, i to čak na sedam mjernih mjesta, u naseljima Tetovo, Banlozi, Donja Gračanica, Ričice i Pehare.

[box type=”warning” ]Prema federalnim propisima satna prekoračenja SO2 od 125 mikrograma po kubnom metru se u cijeloj godini smiju prekoračiti 24 puta, a dnevna (65 mikrograma u prosjeku na 24 sata) tri dana u cijeloj godini. Prag “epizode uzbune” (500 mikrograma SO2 tri sata zaredom) ne smije preći nijednom u kalendarskoj godini. Broj dana sa mjerenje iznad 65 mikrograma lebdećih čestica ne smije se preći više od 35 puta godišnje.[/box]


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno